I tentokrát ale pořadatelé nezapomínají na mladší publikum a rozšiřování obzorů těm dříve narozeným: V programu tak najdeme hlučnější a zasněné Manon Meurt, psychedelický pop Ghost Of You, ale hlavně celou řadu hudebních objevů na už zavedené Welcome scéně - mladé písničkáře TEVE či Aiko, slovenskou world music Hmlisto, kanadsko-slovenského romantika Milana André, či hned několik souborů z Polska, se záběrem od elektroniky až po alternativní rock.

Hradecký slunovrat nežije jen hudbou

Stále víc se  o něm mluví v souvislosti s vypiplanou gastroscénou plnou lahůdek, ale rozmanitou nabídku slibuje i Salon Mechtilde - scéna věnovaná přednáškám, workshopům a dalším doprovodným programům. Její ozdobou letos budou třeba spisovatel Jaroslav Rudiš, debaty s politickým reportérem Jaroslavem Kmentou, novinářkami  Fatimou Rahimi či Julií Urbišovou, poezie Petra Hrušky či divadelní, fiktivně rozhlasové představení Radio Ivo.

Novinkou letošního ročníku je i jam-session stage, s nástroji Red birds instruments Jana Fice.

V nabitém programu pořadatelé tradičně myslí i na děti. Z mnoha aktivit pro ně připravených jmenujme třeba Dílnu malého novináře, kterou připravuje Michaela Vetešková, vedoucí redakce kultury Českého rozhlasu.

Letos také na nádvoří Červeného zámku

Kromě tradičního areálu tzv. Bílého zámku, se rozšíří festivalové působení i na aktuálně zrekonstruované nádvoří novogotického Červeného zámku. Zahájení letos navíc proběhne v konírnách pod Červeným zámkem, kam dosud nikdy neměla veřejnost přístup. Slavnostní přípitek bude proveden speciálním bílým a červeným cuvée, které pro festival vyrábí vinařství Krásná hora.

Myslí i na ekologii

Hradecký slunovrat se také připojuje k současnému standardu festivalů dbajících na ekologický přístup, a poprvé nabídne vratné a omyvatelné kelímky, zajišťující výrazné snížení návštěvníky vyprodukovaného odpadu.