Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

12 mrtvých po výbuchu plynu v paneláku v Třinci: Záchranáři čekali, kdy na ně spadnou trosky domu

Autor: ČTK - 
6. července 2019
16:35

Výbuch zemního plynu, který 14. června 1984 srovnal se zemí jeden z panelových domů v Třinci, patří dodnes k nejhorším civilním neštěstím v historii ČR. Krátce před desátou večer ve čtvrtek se tříposchoďový dům s 12 byty změnil v hromadu sutin, pod kterými zemřelo 12 lidí, další obyvatelé paneláku pak skončili v nemocnicích. Exploze byla tak silná, že poničila i vedlejší vchody a tlaková vlna povyrážela skla v širokém okolí.

Už krátce po výbuchu se na místo sjeli hasiči, sanitky, policisté i báňští záchranáři, kteří se snažili pomoci zavaleným. Bez těžké techniky, jen za pomocí krumpáčů a lopat, se za deště snažili dostat k zavaleným. „Do budovy vnikal stále plyn z utržené přípojky, který nebylo v dané situaci možné zastavit. Zásah na hromadě sutin byl o to nebezpečnější, že nám nad hlavami visely na drátech kousky panelů,“ vzpomínal na složitou situaci před lety jeden z hasičů.

Vyšetřování tragédie ukázalo, že za vše mohla nepozornost stavebních dělníků v kombinaci s nepřízní počasí. Vedle postižených domů v tehdejší Gottwaldově (dnes Jablunkovské) ulici v třinecké městské části Lyžbice totiž právě opravovali horkovod zásobující sídliště teplem. A stavební jáma vedla podél plynového potrubí, které ale stavbaři oproti předpisům nezabezpečili proti náhodnému posunutí. Pak už stačilo, aby přišel vydatný déšť, jako tomu bylo v polovině června 1984.

Při něm se v části výkopu sesula zemina a pohnula při tom nedostatečně zabezpečeným plynovým vedením. Pohyb byl tak velký, že se trubka vedoucí do domu číslo 420 vytáhla z hlavního domovního uzávěru a plyn poté proudil přímo do sklepa, kde se hromadil, až dosáhla jeho koncentrace kritické hodnoty. K ničivému výbuchu pak už stačila jen malá jiskra. Kvůli neštěstí se před soudem ocitlo několik zaměstnanců stavebního podniku, sedm lidí, včetně stavbyvedoucího a mistra, dostalo nepodmíněné tresty v rozmezí šesti měsíců až čtyř a půl roku.

dopingpho ( 7. července 2019 10:20 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání