Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž trestaný za zneužívání učil na základní škole: Spáchal tam další delikt

Autor: ital - 
13. června 2019
16:11

Policisté obvinili učitele základní školy bratislavské městské části Dúbravka. Ten měl sexuálně zneužít 11letého žáka, se kterým navázal přátelský vztah. Měl mu kupovat dárky, školní pomůcky a platit různé výlety. Tím si získal jeho náklonnost a chlapec učitele se souhlasem matky navštěvoval, a dokonce u něj i přespal. Policie však zjistila, že si chlapce doma fotil nahého. Televizní stanice JOJ uvedla, že muž byl již za podobný případ souzen v minulosti. Přesto se mu podařilo získat zaměstnání na jiných školách, kde si mohl vyhlédnout další nevinné oběti.

Podle TV JOJ učitel pracoval minimálně ještě na jedné základní škole v Bratislavě. Tam prý dostal okamžitou výpověď po stížnostech rodičů. „Zjistili jsme, že byl kdysi odsouzený za zneužívání nezletilých,“ řekla matka jednoho z žáků.

Na základě tohoto zjištění a chování k žákům se rodiče obávali, že se učitelovy sklony, pro něž byl v minulosti soudně trestaný, znovu projevují. „Kupoval jim plyšáky, sešity. Některé, když dostali špatnou známku, hladil, přitulil si je,“ vypověděla dále matka.

Vybraným žákům měl pedagog dávat naschvál špatné známky, aby si je potom mohl zvát na osobní konzultace, popřípadě doučování. Svou pozornost podle rodičů zaměřoval především na chlapce, které později brával na víkendové výlety. „Měl na ně vždycky čas, my jsme byli zprvu nadšení. Ještě byli rodiče, kteří s ním posílali mladší sourozence,“ doplnila matka.

Vzhledem k tomu, že muž si trest odpykal před 20 lety, měl jej už zahlazený, tudíž nebyl ve výpise z trestního rejstříku. TV JOJ dohledala, že si dokonce několikrát změnil příjmení. Tím se mu podařilo znovu získat zaměstnání jako učitel na prvním stupni. Před třemi lety jej po odhalení z jedné školy propustili. Poté získal místo v Dúbravce.

„Městskou část Dúbravka a ani žádnou ze základních škol, které jsou v její zřizovatelské působnosti, nikdo nekontaktoval v souvislosti s tím, že učitel měl zneužívat 11letého chlapce,“ uvádí stanovisko tamního městského úřadu.

Ani v této škole o jeho minulosti nevěděli. Ve výpisu z trestního rejstříku, který se musí předložit k žádosti o přijetí do zaměstnání, nestála o zneužívání ani zmínka. Záznam by byl uveden pouze v kompletním seznamu trestů. Ten se ovšem v zaměstnání nepodává. Uvažuje se proto o změně zákona. 

cocumysvole ( 13. června 2019 17:50 )

„Kupoval jim plyšáky, sešity. Některé, když dostali špatnou známku, hladil, přitulil si je,“ No co? Tak měl ty děti opravdu rád.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání