Na čtyřech místech Břeclavska a na jednom Hodonínska je nutné věnovat komárům zvýšenou pozornost. Ve všech případech se jedná o komára Aedes sticticus,“ uvedl pro Blesk.cz Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice Brno. Ti se líhnou v tzv. periodických tůních, které pravidelně vznikají při velkých deštích.

Velké množství komárů je aktuálně v Kančí oboře mezi Břeclaví a Lednicí, u Křivého jezera poblíž Novomlýnské vodní nádrže, podél řeky Moravy před soutokem s Dyjí, v polesí u Tvrdonic a u hodonínské loděnice. V ostatních místech jižní Moravy je podle hygieniků běžný stav tohoto hmyzu.

Poplach u Hodonína

Nejblíže k lidským obydlím to mají komáři v Hodoníně. „Už jsme radnici upozornili na možný postřik,“ upřesnil Šebesta. Radnice to potvrzuje. „Situaci průběžně sledujeme,“ uvedl mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.

V Břeclavi se obávají rozšíření komárů přes Kančí oboru, která zasahuje téměř až k místnímu zámku. „Máme připravený postřik proti komářím larvám,“ ujistil mluvčí radnice Jiří Holobrádek.



Zákeřná západonilská horečka

Současní komáři západonilskou horečku v žádném případě nepřenášejí. „Ti, od kterých toto riziko hrozí, se líhnou jen v trvalých tůních a nyní mají ještě čas. Vylíhnou se až v červenci nebo spíš v srpnu. Jde ale o úplně jiný druh, konkrétně o Culex modestus,“ zdůraznil Šebesta. 

Západonilská horečka je smrtelně nebezpečná. Podobá se běžné viróze, nebezpečná je zejména pro oslabené jedince. Loni se jí v České republice nakazilo sedm lidí, jeden člověk na ni zemřel. V celé EU bylo v roce 2018 nakaženo 1 503 lidí a nemoc zahubila 180 z nich.

Lidé nemusí kupovat drahé repelenty, jde si je i levně vyrobit.

Video
Video se připravuje ...

Vyrobit si účinný domácí repelent není vůbec složité. BPŽ/Adam Balažovič