Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Zahal se, nebo odejdi.“ Matka kojila u veřejného bazénu, vyhodili ji

Autor: Mii - 
12. června 2019
19:33

Ke sporu s policií a následným příkazem opustit prostor došlo u veřejného bazénu Nessler Park Family Aquatic Center v americkém městě Texas City. Mladá matka Misty Daugereauxová zde kojila svého 10měsíčního syna a vedení bazénu ji vyzvalo, ať se zahalí, nebo odejde. Když odmítla, zavolali na ni strážníky, kteří ji odvedli pryč. Texaská policie již uvedla, že chování mužů vyšetřuje a přehodnotí svůj postoj ke kojení.

Daugereauxová vodní park navštívila se svými dvěma syny a synovcem. Nejmladšímu synovi je 10 měsíců a v jeden moment potřeboval nakojit. Odešla tak, jak říká, stranou a začala s krmením, když vtom k ní přišel plavčík a manažerka bazénu s výzvou, „ať se zahalí, nebo odejde“.

Matka o tom vyprávěla televizi CNN. „Dala (manažerka, pozn. red.) mi ultimátum. Tak jsem řekla: ‚Ukažte mi řád, kde máte napsáno, že se musím zakrýt a odejít‘. Ale ona pokračovala a říkala, že to není správné a že se musím zakrýt. Odpověděla jsem: Klidně zavolejte, koho chcete, ale neodcházím proto, že kojím svého syna,“ uvedla Daugereauxová.

Manažerka s plavčíkem měli následně kontaktovat policii, která matku i s jejími syny a synovcem vyvedla pryč. „Odešla jsem s pocitem prohry, protože jsem nemohla stát za svým názorem,“ přiznala se matka. Postěžovala si tak následně alespoň na svém facebooku, odkud se její příběh rozšířil do celého světa.

Protestní kojení i v bazénu

Texaská policie v reakci zveřejnila kamerové záběry z tělových kamer strážníků, které nahrávají každý zásah. A slíbila, že přehodnotí svá pravidla ke kojení. Ve státě Texas totiž platí zákon, že žena „má možnost kojit své dítě všude, kde má povolení ke vstupu“, což by se mělo vztahovat i na veřejné bazény.

Sympatie se Daugereauxové rovněž rozhodla vyjádřit skupina místních matek, které uspořádaly na začátku týdne protestní akci a šly hromadně kojit do zmíněného bazénu. Samotná matka uvedla, že i nadále plánuje kojit všude na veřejnosti, kde bude chtít.

Okřiknutá byla i matka Lucie

Případ připomíná incident z letošního března v Česku, na který upozornila organizace Laktační liga. Matka jménem Lucie měla být vyvedena z pobočky Raiffeisenbank na Václavském náměstí v Praze, protože kojila. Člen ochranky ji měl přímo vyzvat k tomu, aby „přestala exhibovat“.

Událost vyvolala velkou debatu, zde je skutečně správné kojit na místě, jako je banka, a zda byla reakce ostrahy adekvátní. Banka ve vyjádření uvedla, že šlo o pochybení jedince a každý, kdo chce na pobočkách kojit, může požádat zaměstnance, kteří se pokusí vyhovět.

JanaMarta ( 13. června 2019 21:31 )

Takové slátaniny dokáže napsat jen absolutní ignorant. Polemizovat se sprosťakem nemá smysl. Styďte se, jestli to vůbec umíte. I vy jste byl malý, tak si to uvědomte.

Radoslav Romank ( 13. června 2019 07:56 )

Intelektuální a inteligentní komentář. Jste asi bezdětný, že ?

Radoslav Romank ( 13. června 2019 07:53 )

Naučte se psat a i následně číst po sobě, chápu když jste intoxikovaný návykovou látkou, tak se to kontroluje blbě. A teď k Vašemu komentáři: jste ubožák, který masturbuje od ráno do večera a přitom popíjí pivo a Vás mozek je vyresetovaný na "0". Doufám, že se Vám to také líbí. Dítěti je u zadele jedno, kde je, když má hlad. Vidět, že nemáte děti a ani mít nebudete, když je nechávate v kapesníku. Zkuste více číst věci ze kterých budete mít více inteligence.

Stanley1000 ( 12. června 2019 22:45 )

Připadá mi to už jako v nějaké islámské zemi a ne jako v civilizovaném světě.

ellka ( 12. června 2019 22:41 )

Som zvedava co po rokoch na to tie deti, ked sa budu musiet niekde na nete pozerat na fotky, ako ich matka kojila.

Zobrazit celou diskusi