Strážníci pražské městské policie čelí vážnému nařčení – podle Jana Kadlece z centra Naděje, jež se stará o lidi bez domova, napadli v neděli jednoho z jeho zaměstnanců v pobočce v Praze 1. „Městští strážníci podle přítomných svědků začali zaměstnance osočovat a verbálně vulgárně napadat, když jim odmítl poskytnout informace o klientech,“ uvedl. To podle něj Naděje nesmí kvůli zákonu o sociálních službách a nařízení GDPR.

Muž je údajně požádal o služební čísla, která si strážníci zakrývali rukou. Pak zaměstnanec vyšel ven, aby si vyfotil SPZ jejich služebního auta. Policisté ho před očima svědků srazili za jízdy otevřenými dveřmi auta, zaklekli na něj a v poutech odvezli na služebnu. Muž je v pracovní neschopnosti,“ popsal Kadlec s tím, že centrum konzultuje další postup s právníkem.

„Co tady děláš, ty vole?“

Podle strážníků se ale celá situace odehrála úplně jinak. Celý konflikt prý vyvolal zaměstnanec, který byl agresivní a odmítl se strážníky komunikovat. „Co tady děláš, ty vole? Nemáš tady co dělat, vypadněte, toto je chrám, mě blbosti nezajímaj!“ spustil podle mluvčí městské policie Ireny Seifertové na hlídku. 

Ta chtěla následně z místa odjet, muž však začal bušit do kapoty služebního auta městské policie a lomcoval s dveřmi spolujezdce. „Na výzvy, aby přestal, dotyčný nereagoval, a pokusil se z místa odejít. Hlídka proto využila svého zákonného oprávnění a proti muži použila donucovací prostředky,“ uvedla Seifertová. Podle ní dokonce strážníky ostatní zaměstnanci centra upozorňovali, že takové chování je u dotyčného bohužel běžné. Lékařské ošetření zaměstnanec podle Seifertové odmítl, na těle ani neměl žádná viditelná zranění.

„Strážníci městské policie jsou s lidmi bez domova v každodenním kontaktu. Nejednou jim poskytli pomoc, nejednou zachránili život. S ohledem na uvedené a ve snaze zabránit další bezdůvodné dehonestaci se hodlá městská policie proti nepravdivému nařčení bránit,“ dodala mluvčí. Zaměstnanec je podezřelý z přestupku neuposlechnutí výzvy úřední osoby a znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci.

Fotogalerie
4 fotografie