Důvodem rezignace Kratochvílové je podle ní zaměstnání, kde se jí rozšířily povinnosti a už by nezvládala obě role časově skloubit, protože musí hodně cestovat. Svrček, který měl na starosti životní prostředí, kulturu a cestovní ruch, dotační politiku, ochranu památek, sport a tělovýchovu, důvody rezignace neuvedl. Jelikož svou rezignaci ohlásil neočekávaně v úterý, vedení městské části náhradu hledalo doslova na příslovečném koleni.

Místo Anny Kratochvílové se novým radním stane právník František Doseděl (Piráti). Ten bude mít na starosti dotace, sport a tělovýchovu. Na úterním jednání uvedl, že má v plánu rezignovat z dotačního výboru zastupitelstva. Jako neuvolněný radní nebude pobírat plat.

Po Svrčkovi bude novou radní Jana Belecová (Piráti). Ta bude mít na starosti životní prostředí, kulturu, strategický rozvoj a zahraniční vztahy. Ve své funkci bude uvolněná, a bude tak pobírat plat. Kompetence obou nových radních musí ještě potvrdit rada.

Škatulata, škatulata

Není to první výměna v radách městských částí, která se uskutečnila od loňských voleb. Nejvýznamnější byla změna ve vedení Prahy 4, kde zastupitelé odvolali sedm z devíti radních včetně starosty Petra Štěpánka (Zelení). Toho ve funkci následně nahradila Irena Michalcová (ANO). V Praze 5 zase ke konci května z osobních důvodů rezignoval místostarosta pro finance Karel Bauer (bezp. za SNOP 5), jehož nahradil zastupitel Petr Bervid (bezp. za SNOP 5).