Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Motýle jako sandále, brání Babiše expert. Zmínil i mluvu „tlustého voliče“ a Sobotku

Autor: Nikola Forejtová - 
12. června 2019
05:20

Nové verše, vtipy a výsměch „schytal“ premiér Andrej Babiš za slovo „motýle“, které místo „motýli“ řekl před několika dny na veřejnosti. Vtipkování na Babišovu adresu zaplavuje už týden sociální sítě, podle jazykovědce Karla Olivy ale dostávají motýle větší pozornost, než by bylo třeba. Odborník pro Blesk Zprávy řekl, že by si lidé měli „zamést před vlastním prahem“, protože řada Čechů v mluvené i psané formě používá „le“ například u slova sandál, což je špatně. Předsedovi vlády se navíc do hovoru míchá i rodná slovenština. Expert připomněl i angličtinu bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a objasnil, jaká je podle něj Babišova přirozená mluva. 

„My v Čechách máme rádi přírodu. Máme obrovský program na vodu, chceme zasadit deset milionu listnáčů, kůrovec nám žere lesy. My chceme znovu motýle. A včely mají rádi řepku, můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají, je to pravda. Já jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) na konci května v pražském Mánesu na výroční schůzi Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

Slova předsedy vlády se rychle začala šířit internetem a nejvíce v nich poletovali „motýle“, kteří už si žijí vlastním životem. Úryvek z jeho řeči koluje formou koláží, básní i posměšných příspěvků, což je ale podle námi osloveného jazykovědce směšné.

Motýle? Máme tu i sandále

„Přijde mi to absurdní, samozřejmě ať se český lid veselí, to je naprosto v pořádku, ale na druhou stranu já si myslím, že s obsahem projevu předsedy vlády se musíme zabývat politicky a ne mu říkat -  pane, dal jste tam špatnou koncovku,“ odpověděl jazykovědec Karel Oliva na otázku Blesk Zpráv, jak se dívá na situaci na sociálních sítích ohledně premiérova výroku.

Vtipy se na to internetu jen hemží, téměř celá ČR už ví, co to jsou motýle Vtipy se na to internetu jen hemží, téměř celá ČR už ví, co to jsou motýle | Reflex

Oliva upozorňuje, že i nejvzdělanější člověk se občas přeřekne nebo použije špatnou koncovku. „Já mu samozřejmě nevidím do hlavy, ale nemyslím si, že by to dělal schválně. Existuje český nešvar, že lidé často říkají sandále místo sandály, což je vlastně stejná chyba. Samozřejmě, že by takovou chybu dělat neměl,“ míní.

Blesk Zprávy zapátraly a opravdu, sandále na internetu opravdu najdete. Řada internetových prodejen místo „značkové sandály“ napíše do nabídky sandále. 

Expert zdůraznil, že je zapotřebí hledět především na obsahy prohlášení, protože vychytávání přeřeků celou politickou diskuzi dělá nevěrohodnou. 

Úplně s nim nesouhlasí publicista Luďěk Staněk. Babišův projev přirovnal k dadaismu„Víte jak složit dadaistickou báseň? Máte si vzít noviny, vybrat článek, rozstříhat ho na jednotlivá slova a všechno hodit do klobouku. Slova pak tahat z klobouku a přesně tak, jak je z klobouku taháte je složíte dohromady. Už to chápu, Babiš přednesl podnikatelům dadaistickou báseň, ale ještě ji neumí přednést,“ zmínil v satiristickém videu na Mall.TV. 

Vtipy se na to internetu jen hemží, téměř celá ČR už ví, co to jsou motýle Vtipy se na to internetu jen hemží, téměř celá ČR už ví, co to jsou motýle | Reflex

Včely mají rády řepku? 

Obsahově ale nebyl premiérův výrok také zcela v pořádku, minimálně ve směru lásky včel k řepce. „Řepka obecně potřebuje velkou chemizaci, více než jiné plodiny. Potřebuje více pesticidů a herbicidů, čímž zvyšuje zátěž podzemních a povrchových vod, kam se část chemických přípravků dostane. Do vody se také dostane více nafty,“ uvedl již dříve pro Echo24 ekolog David Pithart ze společnosti Beleco.

Včely tedy úplně nemusí mít rády řepku, protože se kvůli ní mohou otrávit. „Tady tedy udělal také chybu, protože řekl, že včely rádi řepku, správně tam má ale být rády,“ dodal Oliva.

Vulgarismy se v politice nosí 

Expert upozorňuje i na to, že Babišovým rodným jazykem není čeština, ale slovenština. „Tady to nebylo přeřeknutí, protože vzdělaný Čech by se po takovém přeřeknutí opravil, byla to spíš neznalost. Já ale Babišovi nevidím do hlavy, třeba to věděl. Nebyl to ale jediný slovakismus, který Babišovi ujede. Když se dostane do emotivního stavu, kdy ustoupí racionalita, tak se mu tam to výrazivo slovenské připlete častěji, to je přirozené,“ analyzoval Oliva pro Blesk Zprávy Babišovu mluvu.

Vtipy se na to internetu jen hemží, téměř celá ČR už ví, co to jsou motýle Vtipy se na to internetu jen hemží, téměř celá ČR už ví, co to jsou motýle | Reflex

Dodává, že navíc slovenština a čeština je si hrozně podobná a nediví se, že „mu to ujelo“. „Budiž mu řečeno ke cti, že na rozdíl od našich předchozích premiérů jazyky opravdu ovládá. Když si vzpomenu na Sobotku, který musel posílat Hamáčka, protože sám nedokázal říct ani dobrý den…“ připomenul expert slavný projev bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Oliva se zaměřil i na používání vulgarismů. Podle něj Babiš nechodí v běžné řeči s přáteli pro sprosté slovo daleko, což je zrcadlem k projevům prezidenta, u kterého má expert dojem, že je Miloš Zeman užívá proto, aby se přiblížil voličům. 

„Můžeme mluvit o tom, že se jedná o přiblížení se „tlustému voliči“ a ne pražské kavárně. Havel zase přednášel projevy moc intelektuální,“ dodal Oliva. 

starena ( 13. června 2019 21:41 )

My protestujeme, my chceme chceme, chceme, nechceme EET, nechceme platit daně, chceme kapitalismus s lidskou tváří, my my my...

starena ( 13. června 2019 21:36 )

Mně se líbí slovácké nářečí: Staříček sú staří a zle už chodíjá. Jestli by tam říkali třeba, že "lodě plujá" )))

ANO_nam_bude_lip ( 12. června 2019 20:41 )

Patolízalský článek jak má být.

.tg.bb ( 12. června 2019 20:37 )

Typografická chyba není chyba gramatická ani pravopisná, chytráku.

.tg.bb ( 12. června 2019 20:33 )

Koblihy nebo olivy, dyť je to fuk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa