Nová čtvrť Bubny-Zátory se rozprostírá po rozlehlém území Prahy 7 v jakémsi pásu od severu k jihu. Zjednodušeně jde o spojnici mezi holešovickým nádražím na severu a stanicí metra Vltavská na jihu. V prostoru má vzniknout zástavba pro 25 tisíc obyvatel, řádově stejný počet lidí by sem také mohl chodit do práce. Administrativní část se vzhledem k hlukové zátěži bude soustřeďovat do severního okraje kolem vlakového nádraží.

„Věřím tomu, že se čtvrť stane plnohodnotnou součástí města. Ideální stav by byl, kdyby lidé, kteří tam budou pracovat, na místě zároveň i bydleli. To se nikdy nestane, ale předpoklad propojení je mnohem větší, než když vznikají samostatné administrativní čtvrti. Je tam větší předpoklad takzvaného města krátkých vzdáleností,“ uvedl k záměru z urbanistického hlediska náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené Síly Pro Prahu).

Dopravní řešení

Lokalita je podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) dobře dostupná už teď. „Do území Bubny-Zátory vede celkem pět mostů, dva železniční, dva jsou využívány pro tramvaje a tři pro automobilovou dopravu. Zároveň je tam železnice, která vede směrem na letiště či na Kralupy nad Vltavou. Je tam linka metra,“ vyjmenoval k dopravní obslužnosti náměstek.

Podle vedení Prahy tak bude zásadní celou čtvrť zrealizovat tak, aby v okolí takto intenzivní dopravy šlo o území, které se stane kvalitním městem, kde lidé budou chtít žít.

Součástí nového projektu je také realizace dopravního uzlu na Vltavské. „Dnes tam máme tramvaj a metro, přibude k tomu velmi důležitá zastávka pro vlakovou dopravu, kde budou stavět spoje směrem na letiště, Kladno a Kralupy nad Vltavou,“ dodal Adam Scheinherr. Z tohoto důvodu se také dokončí severní výstup ze stanice metra.

Zelené náměstí jako symbol

Institut plánování a rozvoje po prezentaci nové čtvrti uspořádal vycházku přímo do terénu, aby bylo možné lépe přiblížit některé další myšlenky. Velký park uprostřed Bubnů-Zátor má dle Milana Brlíka z institutu ztělesňovat myšlenku velkého veřejného prostranství, které čtvrti dodá svébytný vzhled.

„V Praze máme několik takových lokalit, Staroměstské náměstí, Václavské náměstí, po revitalizaci to bude také Karlovo náměstí. Náměstí se zelení v této nové čtvrti má místu dodávat charakter,“ uvedl Milan Brlík, podle kterého tak má být park destinací či jakousi ikonou bubensko-zátorského území.

Urbanistická situace, Bubny-Zátory
Autor: IPR Praha

Vznik nové čtvrti na území metropole neznamená, že všechno současné z tohoto místa zmizí. Vybrané budovy, které stojí za zachování a které do značné míry odkazují na historii dnes již neexistujících původních Zátor, v lokalitě zůstanou a začlení se do zástavby. Bubny-Zátory musí dle architektů také co možná nejpřirozeněji navazovat na sousední Letnou ze západní a Holešovice z východní strany.

Podle IPR se v současnosti řeší také myšlenka dočasných projektů v rámci brownfieldu, které by pomohly opuštěnou a nereprezentativní lokalitu oživit ještě před zahájením stavebních prací. „Kopnout“ do země by se poprvé mělo do 5 let, hotovo však může být až za dlouhých 15 až 20 let. Během letošního léta má dle odborníků proběhnout také veřejné projednání s místními vlastníky nemovitostí. To má trvat po dobu tří měsíců, což je oproti běžné praxi výrazně prodloužená lhůta.

Fotogalerie
36 fotografií