Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Panika turistů, mohutný dým a popel kilometry daleko. V Indonésii explodoval vulkán

Autor: Mii - 
11. června 2019
15:22

Na indonéském ostrově Sumatra na přelomu neděle a pondělí vybouchl vulkán Sinabung. Silná exploze poslala tuny popelu a kouře do vzduchu, dým se nese až 7 kilometrů nad sopkou. Stovky turistů již ostrov z bezpečnostních důvodů opustily, výbuch je značně vyděsil. Panika zavládla i mezi místními obyvateli, kteří podle fotografií zmateně pobíhali pod horou.

Výbuch doprovázelo krátké zemětřesení, které otřáslo celou Sumatrou. Nad ostrovem se následně začal tyčit komín kouře vysoký několik kilometrů doprovázený ohromnými mraky známými jako pyroklastický proud. To je atmosférický jev, jehož teplota může vystoupat až na 1100 stupňů Celsia.

Podle Národní vulkanologické agentury (VONA) se při výbuchu nikdo nezranil. Obyvatelé přilehlé obce reagovali na explozi vyděšeně, podle záběrů ze sociálních sítí vybíhali ven z domů a prchali pryč. Museli navíc nosit ochranné masky, protože ve vzduchu poletoval popel.

Řada turistů, kteří Sumatru navštěvovali, v reakci odletěla pryč. Indonésie je oblíbená turistická destinace, jen v roce 2016 ji navštívilo přes 12 milionů lidí.

Sopka Sinabung nyní zůstává na nejvyšším stupni ohrožení, v jejím okolí byla vyznačena 4,8 km velká zóna se zákazem vstupu. Odborníci z VONA varují, že další exploze může přijít každým momentem.

jipetr ( 11. června 2019 17:06 )

------Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : gg.gg/zeny2019

Zobrazit celou diskusi