Letenský kolotoč pochází z 19. století, je vůbec nejstarší dochovanou atrakcí podobného typu v celé Evropě. Nejprve jím otáčel sluha, který běhal dokola, aby se návštěvníci mohli svézt. Lidskou sílu následně nahradila ozubená kola a ještě později elektromotor. 

Komplikace letenskému kolotoči v souvislosti s celkovou obnovou po letech chátrání nastaly poté, co původně vysoutěžená firma skončila s rekonstrukcí stavby kvůli nedostatkům v projektové dokumentaci. Zatímco výbava interiéru, mezi kterou patří dřevěné koně, rytíři z papírmaše či orchestrion, už je dávno hotová a připravená sloužit návštěvníkům atrakce, obnova budovy stojí.

Národní technické muzeum od zahájení záměru rekonstrukce kolotoče vyhlásilo celkem tři výběrová řízení. „To poslední stále probíhá, dosud se nikdo nepřihlásil,“ sdělila pro Blesk.cz tisková mluvčí muzea Jana Dobisíková. V minulosti muzeum uvádělo, že na nabídky ze strany dodavatelských firem čeká do konce května, nyní už věstník veřejných zakázek uvádí lhůtu pro podání nabídek do středy 19. června. Termín se tedy neustále prodlužuje.

Praha 7: Teď s tím nic nezmůžeme

Kromě Národního technického muzea se v celém záměru od začátku angažovala také radnice Prahy 7, která pomáhala organizovat veřejnou sbírku na obnovu ikonické letenské atrakce. Starosta Jan Čižinský (Praha 7 Sobě) sám pamatuje dobu, kdy se na letenském kolotoči před ukončením provozu jako dítě vozil. Jak ale pro Blesk.cz uvedl, v současnosti celý záměr skutečně stojí a padá se zájmem ze strany dodavatelských firem. Samotná soutěž je pak pouze v rukou muzea.

Budova letenského kolotoče se stále neopravuje, i v polovině roku 2019 dál chátrá.
Autor: Daniel Vitouš

„Pokud se dodavatele nepodaří vysoutěžit, budeme se snažit další postup koordinovat s muzeem, případně se zakázka vyhlásí znovu. Snad i medializace by mohla pomoci,“ uvedl Čižinský, který potvrdil, že eminentní zájem radnice na zdárné rekonstrukci kolotoče stále trvá. Národnímu technickému muzeu ještě zbývá varianta zadání celé zakázky jednomu dodavateli na základě výjimky napřímo, dle již dřívějšího vyjádření této organizace se však zatím k tomuto řešení nepřikročilo.

Fotogalerie
19 fotografií