O velikém štěstí může hovořit starší cizinec. Tomu srdce vypovědělo službu, když se procházel se svou manželkou centrem Prahy po Václavském náměstí. Do záchrany jeho života se pustili kolemjdoucí a následně i přivolaní strážníci a záchranáři. 

Strážníky na místo povolali samotní záchranáři v rámci společného projektu First Responder. To je běžné označení pro člověka nebo případně složku, která je schopna realizovat rychlý zásah u člověka v přímém ohrožení života dříve, než se na místo reálně může dostat výjezdová skupina Zdravotnické záchranné služby.

V tomto případě tak hlídka městské policie dorazila už za dvě minuty od volání a ve stlačování hrudníku tak vystřídala laické zachránce. „Na pomoc strážníků navázali záchranáři, kteří 75letého muže ve stabilizovaném stavu převezli na specializované oddělení jedné z pražských nemocnic,“ uvedla tisková mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

„Do stejné nemocnice byla hlídkou městské policie převezena i psychicky rozrušená manželka zkolabovaného cizince, která byla události přítomná. Záchrana probíhala podle ideálního scénáře: na okamžitou pomoc kolemjdoucích navázali strážníci a pak si muže převzali do odborné péče záchranáři. Každá vteřina je nesmírně důležitá!“ dodala mluvčí.