Jedinečnou procházku mezi lemury nabízí ostravská zoo. Expozice Ráj lemurů je součástí tzv. Pevninských ostrovů. Obývá ji skupina madagaskarských poloopic ve čtyřech druzích. „Všechno jsou to samečci,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Do party nevezmou každého

Skupina lemurů čítá 17 jedinců, z toho 13 z nich jsou roztomilí lemuři kata, populární díky filmu Madagaskar. Do party patří i dva lemuři červenobřiší a po jednom lemur běločelý a lemur tmavý. Ne všichni adepti o členství ovšem uspěli.

„Chovatelé chtěli v letošním roce skupinu samců doplnit o další dva druhy – samce lemura mongoze a lemura šedohlavého, ale tito noví obyvatelé nebyli těmi původními přijati přátelsky,“ vysvětlila mluvčí.

Půlhodinka na svačinu

Přírodní expozici s lemury sdílí i řada volně žijících živočichů. „V rámci opatření na zvýšení biodiverzity areálu zoo zde bylo v minulém roce vybudováno líhniště pro ještěrky a upevněn hmyzí hotel, obojí už má své nové nájemníky,“ prozradila Šárka Nováková.

Lemury zblízka si půjde užít pouze v letní sezóně. Zájemci se do expozice mohou podívat každý den mezi 14. a 15. hodinou, první půlhodinu v ní navíc bude probíhat i komentované krmení. „V případě deště a bouřky zůstává uzavřená,“ dodala mluvčí.