Obvodní soud pro Prahu 3 se začal zabývat případem sedmileté Valerie. Dívenka, kterou spolu s jejími sourozenci měla od září roku 2016 v poručnické péči její babička Soňa K., byla naposledy spatřena v říjnu 2017. Podle obžaloby ji i jejího o tři roky staršího brášku babička, která se o ně měla starat, brutálně týrala. „Poškozeného nezletilého R. K. často fyzicky trestala nadměrným bitím po celém těle za využití různých nástrojů, například kuchyňskou obracečkou, naběračkou, vařečkou, tyčí od vysavače, páskem. Nechávala ho dlouho klečet na jednom místě, tahala za vlasy a uši, smýkala s ním a házela o zem, přičemž mu sprostě nadávala,“ stojí v obžalobě, která zazněla u pondělního soudu.

Holčičku bila po celém těle, kopala ji a používala i roubík, aby dívenka nekřičela. Svazovala jí ruce i nohy a podle obžaloby ji připoutávala k různým předmětům v bytě, například k záchodu či madlu od lednice, kde ji několik hodin nechávala bez jídla. V takové poloze musela holčička někdy i spát. „Odpírala jí dostatečný přísun jídla i pití. Nutila sourozence, aby ji bili. Roztahovala jí nohy do takzvaného provazu až do bolesti,“ stojí v obžalobě. K zakrytí modřin a ran pak žena používala make-up a obvazy. Týrání se brutalitou vymyká i z ostatních trestných činů tohoto typu, uvedla v pondělí u soudu státní zástupkyně Iva Brücklerová. 

„Dnes nejsem schopna vypovídat ze zdravotních důvodů, možná později. Už přes měsíc mám stavy bolesti, spoustu let trpím vysokým tlakem, bolí mě žlučník. Jsem slabá, vysílená,“ uvedla poručnice u Obvodního soudu pro Prahu 3, který se v pondělí začal případem zabývat. Soudkyně se obratem spojila s vězeňským lékařem, jenž prohlásil, že tvrzení obžalované je účelové. Hlavní líčení tak mohlo pokračovat, a to čtením ženiných předchozích výpovědí.

Týrání dětí poručnice odmítla - Valerii prý netrestala vůbec, její bráška podle ženiny výpovědi občas dostal na zadek. Tresty údajně řešila zákazem čokolády či televize. Babička policii také dříve sdělila, že se chtěla se všemi dětmi přestěhovat za dcerou - jejich tetou - do německého Freiburgu. Několikrát tam údajně s nimi byla na návštěvě vyřídit potřebné úřední záležitosti. Valerii pak na její vlastní přání u tety ponechala a s jejími sourozenci se vrátila do Prahy, vypověděla. Její dcera, která byla u soudu také přítomná, však novinářům následně řekla, že dívenku v životě neviděla.

Matka malé Valerie Denisa.
Autor: Tonda Tran

K soudu dorazila také matka malé Valinky Denisa. „Svoji dceru jsem naposledy viděla v listopadu, měla poškrábaný celý obličej. Nevím, kde je, jestli je mrtvá, nebo jestli ji (Soňa K.) prodala,“ řekla novinářům.

Státní zástupkyně poukazuje mimo jiné na to, že poručnice Valerii neumožnila navštěvovat povinné předškolní vzdělávání. Zpronevěrou dávek pěstounské péče a sirotčího důchodu podle ní způsobila dívce škodu nejméně 55 000 korun. Zmocněnec Valerie pro dívku požaduje 355 000 korun i za nemajetkovou újmu, pro jejího bratra dalších 130 000.

Podivné okolnosti

Valinka, jak jí říkají její nejbližší, se narodila jako nejmladší ze čtyř dětí do ne zrovna funkční rodiny. Její otec zemřel už v pětadvaceti letech, ale vzhledem k jeho životosprávě se tomu nikdo nedivil. Matka péči o děti nezvládala, a tak jí je sociálka odebrala. Několik let strávily v Klokánku a po čase, v roce 2016, je do pěstounské péče dostala babička z otcovy strany, a to i přesto, že neměla čistý trestní rejstřík - už v roce 2002 byla odsouzena za ohrožování výchovy mládeže.

V polovině srpna 2018 začali po Valince pátrat policisté. Okolnosti celého případu jsou od začátku podivné - na zmizení dívenky totiž upozornil rodinný příslušník, který ji několik měsíců neviděl. S jistotou byla spatřena naposledy před Vánoci 2017 ve Viklefově ulici na Žižkově. V dubnu pak rodinu kontroloval Orgán sociálně-právní ochrany dětí, dívenku ale fyzicky nespatřili. Není to prý nutné, pokud jsou ostatní zprávy z rodiny v pořádku. V průběhu vyšetřování pak vyšly najevo otřesné skutečnosti o týrání dětí.

Případem se zabývali kriminalisté z oddělení vražd. Jednou z vyšetřovacích verzí bylo i to, že zmizelá Valerie nemusela týrání přežít. Soňa K. u výslechu ale nedokázala vysvětlit, kde dívka je, proto se stala hlavní podezřelou. S kriminalisty navíc nespolupracovala. Vzhledem ke zvolené právní kvalifikaci jí hrozí maximálně osm let vězení.

Fotogalerie
10 fotografií