Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prokletí Marií von Schwarzenberg: Jako princezna (†32) umíraly v mládí další

Autor: Marta Prokešová, Jakub Veinlich, tva - 
9. června 2019
05:02

Neteř Karla Schwarzenberga (81) Marie Helene Antoinette von Schwarzenberg (†32), která podlehla dlouhé nemoci, není zdaleka první ženou tohoto jména, která zemřela ve velmi mladém věku. Prokletí předčasných úmrtí totiž šlechtičny Marie ze Schwarzenbergů pronásleduje už po několik staletí.

„Byla dlouhodobě nemocná. Bylo to pro ni vlastně vysvobození, protože poslední léta na tom skutečně nebyla dobře,“ řekl Schwarzenberg Blesk Zprávám o své zesnulé neteři. „Život je i o smrti. Věděl jsem, že je těžce nemocná, a poslední týden byla v kómatu,“ doplnil. Na její smrt se tak rodina připravovala.

Schwarzenbergova teta Marie Olga von Fürstenberg (1907-1945), tedy sestra jeho matky Antonie, se dožila pouhých 38 let. Princezna Marie von Schwarzenberg pak skonala v roce 1935 ve Vídni v pouhých 34 letech. Její prababičce Marii Agnes Henriettě zase nebylo dopřáno ani 28 let, což bylo málo i v půli 19. století.

Kněžna, jež zahynula při revoluci

Asi nejznámější předčasně zemřelou Marií z tohoto rodu byla však vzdálená prateta Karla Schwarzenberga, manželka zemského velitele Alfreda Windischgrätze Marie Eleonora (†52).

Její muž jako takzvaný „hrobař revoluce“ přijel do Prahy potlačit projevy nespokojenosti s absolutistickou vládou. Při potyčkách císařských oddílů se vzbouřenci 12. června 1848 se kněžna ze Schwarzenbergu šla k oknu domu v Celetné ulici podívat, co se děje. Ozvalo se tříštění skla a kulkou zasažená žena se mrtvá skácela k zemi.

Tara-Tara ( 9. června 2019 15:19 )

v "podhrádí" je spousta rodin, co má ve svém středu mladé lidi, jež umřeli, tak nevím, proč bych měla zrovna slzet u toho, že je to i ve Schw. rodině.....asi už okurková sezona

jity ( 9. června 2019 13:05 )

Tak v té jejich hrobce je pochováno dost mladých lidí. Dokonce i dětí a to třeba pádem z kočáru, nebo při dobrodružných cestách na lodi dostal některý mladík kurděje. Je tam poslední mrtvý pochován v r.1948, pak holt už měli smůlu, ale hrobka byla zřejmě udržována i po r.1948.

jajas ( 9. června 2019 13:03 )

Tak jakouže to nemoc měly ty "šlechtičny"? To Blesk nevypátral! Tak to je ale hrubá chyba, že by to byly nějaké venerologické nebo duševní? Bych se nedivil...

relaxation ( 9. června 2019 12:33 )

Číst už umíte, ještě se naučte psát a budete moci úspěšně ukončit inkluzi. Schwarzenbergové mají historii a čest. O tom Vy si můžete maximálně číst.

Ten_co_bude_stale ( 9. června 2019 12:19 )

Ten člověk má úžasně chytrý pohled..

Zobrazit celou diskusi