Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obří požár zachvátil „nejmodernější mrakodrap“ Evropy: Zhroucení budovy nehrozí, uklidňovaly úřady

Aktualizováno -
8. června 2019
08:58
Autor: yks - 
8. června 2019
01:09

Jednu z věží rozestavěných varšavských mrakodrapů zachvátil v pátek v noci mohutný požár. V plamenech se ocitla horní část komplexu, jehož výška má dosahovat až 130 metrů a jehož rozpočet dosahuje bezmála 6 miliard korun.

Noční oblohu nad hlavním městem Polska Varšavou ozářily plameny, které okolo 23. hodiny vyšlehly z horních pater mrakodrapu rozestavěného belgickou firmou Ghelamco. Hasiči a policie uzavřeli bezprostřední okolí budovy a prohlásili, že nehrozí akutní nebezpečí rozšíření požáru.

V době jeho vypuknutí se podle dosavadních zpráv uvnitř nenacházely žádné osoby, úřady ovšem současně přiznaly, že jim není známo, zda nejsou lidé v blízkosti budovy, ze které padají hořící trosky, a nemají ani informace o tom, zda byl někdo zraněn.

Místní lidé se obávají, že stavba nevydrží a zřítí se. To však podle hasičů nehrozí, naopak oheň se jim podařilo dostat pod kontrolu.  Nejtěžší na celém zásahu bylo podle nich se k plamenům, zuřícím mezi 23. a 26. podlažím budovy, vůbec dostat.

Komplex dvou věží a dalších staveb má být propojen v různých výškách průchody a má zahrnovat hotel  i kancelářské a další prostory vhodné k různorodému využití. Byl označen za nejmodernější mrakodrap Evropy a jeho rozpočet dosahoval už před touto pohromou v přepočtu bezmála 6 miliard korun.

Zobrazit celou diskusi