Sdružení SOHO Prague, které kromě dalších seskupuje také podnikatele z Dlouhé ulice a nejbližšího okolí, uvádí jako problém číslo jedna v souvislosti s nepořádkem a hlukem ve veřejném prostoru nedostatek strážníků, kteří by vymáhali zákon. Pražský magistrát v současnosti projednává vyhlášku, která by mohla stanovit jednotnou zavírací hodinu pro všechny kluby ve vyhlášené lokalitě. V současnosti není jasné, jak jednání dopadnou.

Městská policie již dříve Blesk.cz informovala o tom, že si důležitost problému v centru Prahy uvědomuje, avšak kvůli dlouhodobému podstavu není možné více na situaci reagovat.

„Zaměstnanci chybí úplně všude, jsou to policisté, strážníci, hasiči, řidiči MHD, učitelé nebo zdravotní sestry. Je to velký problém. U strážníků určitě nehodláme na situaci rezignovat, ale nedovedu si představit, že bychom v tuto chvíli mohli zájemcům o tuto práci nabídnout něco víc,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček, který má ve své gesci také pražské bezpečnostní složky. V současnosti mají strážníci kromě platu také náborový příspěvek ve výši 100 tisíc korun, příspěvky na bydlení nebo dovolenou.

Sítem jich projde málo

„V žádném případě nechceme, aby se snižovaly kvalifikační předpoklady pro přijímání lidí. V loňském roce projevilo zájem o práci strážníka asi 600 lidí, přijali jsme jich asi 50. To je tak akorát, abychom obnovili přirozený odchod lidí,“ uvedl náměstek v souvislosti s odchody strážníků do důchodu či úmrtím, se kterým je bohužel také nutné počítat.

Praha v současnosti prověřuje, zdali je možné zavázat ke spolupráci studenty bezpečnostních oborů na středních školách za předpokladu, že město jim zaplatí studium. Takoví adepti by poté například minimálně po dobu 5 let pracovali u městské policie. „Prověřujeme, jestli je to vůbec možné. V současnosti je legislativa nastavená tak, že pokud se k něčemu zaváže nezletilý, neplatí to. Pokud se za něj zaváže rodič a student se stane plnoletým, závazek neplatí také,“ uvedl Petr Hlubuček, podle kterého je u takových studentů přetlak zájmu, který projevují také ostatní bezpečnostní složky.

Náměstek primátora připouští, že situace v Dlouhé ulici a jejím okolí je velice problematická, je však podle něj zároveň komplikované do tohoto stavu jakkoliv radikálně zasahovat. Samé zákazy by totiž mohly napáchat mnoho škody jinde, protože turisté do Prahy přivážejí samozřejmě také peníze. „Nejsem zastáncem radikálních opatření. Strážníků v Dlouhé ulici by určitě mohlo hlídkovat více, ale v současnosti je bohužel nemáme,“ dodal Petr Hlubuček.

Jedná i Praha 1

Předseda komise pro bezpečnost a prevenci kriminality v Praze 1 Beno Ge (Praha 1 Sobě) Blesku sdělil, že ve spolupráci se SOHO Prague probíhají jednání také na úrovni městské části. Zatím se podařilo vyřešit pouze dílčí kroky, které jsou však částečným posunem ke zlepšení situace.

„Těší mě první úspěchy. Na popud komise se například uklízí kluby až dopoledne, obyvatelé tak nejsou v 5 hodin ráno probouzeni tím, že se vyhazují prázdné lahve do popelnic,“ uvedl Beno Ge, podle kterého se také místní radnice snaží pomáhat v problematické situaci se strážníky. „V rámci svých možností chceme vytvořit co nejlepší podmínky pro práci strážníků v Praze 1 a pomoci doplnit personální podstav řadou benefitů. Například přidělováním služebních bytů nebo náborovými i pravidelnými finančními prémiemi,“ dodal Beno Ge.

Fotogalerie
9 fotografií