Neštěstí potkalo poštolčí rodinu, která se letos po dvou letech znovu usídlila v truhlíku paní Judity na pražském Spořilově, už ve středu. Nejmenší z čerstvě vylíhnutých mláďat zemřelo. „Bylo slabé, žilo jen jeden a půl dne. Příroda snad ví, co dělá,“ uvedla Judita, kterou smrt jejího mrňavého spolubydlícího zasáhla. To ještě netušila, že o život bude muset bojovat i jeho sourozenec.

Osudným se mu stal málem čtvrteční večer. V Praze se spustil obrovský liják s krupobitím a silným větrem a do truhlíku, jenž stojí na balkóně v šestém patře, se i přes zábrany dostala voda. Maminka Adélka se snažila svá zbylá mláďata chránit, na všechna se ale nedostalo. „Adélka samozřejmě přikryla svá mláďátka, pršelo na ni a foukalo, truhlík má naštěstí odtok,“ popsala Judita. Tou dobou byl doma její přítel Honza, který si všiml, že jedno ze čtyř mláďátek se pod maminčina ochranná křídla nevešlo a krčí se promáčené v rohu truhlíku a jen nešťastně píská. „Adélka bohužel usoudila, že ho nemá cenu zachraňovat, protože je nejslabší, ani od ní mrňousek předtím nedostal potravu,“ uvedla Judita.

Její muž proto neváhal a zavolal do Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v pražské Troji. Zkušení odborníci už poradili, co má v nelehké situaci dělat, aby miminku ještě víc nepřitížil. „Ptáčátko vzal dovnitř, muselo být co nejrychleji zahřáto, jinak by nepřežilo. Bylo celé od hlíny a studené, ale asi po půlhodině intenzivní péče procitlo, začalo se hýbat, zvedalo hlavičku a otevíralo zobáček,“ popsala záchranu Judita. 

Malý bojovník dostal jméno John Snow podle ústřední postavy z proslulého seriálu Hra o trůny. Večer si pak opeřeného hrdinu převzali pracovníci záchranné stanice, kteří se o něj ve správných podmínkách postarají. „Pevně věříme, že jsme pro jeho záchranu udělali vše, co bylo v našich silách. Ostatní mláďátka se mají čile k světu, doufám, že dramatických zážitků, jako je tento, bude co nejméně,“ dodala Judita na závěr.

Fotogalerie
8 fotografií