Jméno Artur by mělo pocházet pravděpodobně z keltského výrazu pro medvěda, tedy „arth“, může být ale vykládáno jako „vznešený“ či „vážený“. Podle nejrůznějších zdrojů má tohle jméno v sobě šlechetnost a důstojnost a charakterizuje silnou osobnost, tedy muže, který se nebojí jít vlastní cestou, je pevný ve svých zásadách a moudrý.

Podle jmenné statistiky jde o 452. nejčastější jméno v České republice, jménem Artur se u nás honosí tedy 779 mužů, a jeho staročeskou podobou je jméno Artuš. Malý Chobot tak získal jméno po legendárním britském králi, který se honosil slavným mečem Excaliburem, sídlil na hradě Kamelot a se svými rytíři usedal u kulatého stolu. Také ale sdílí jméno se známým „prokletým básníkem“ Arthurem Rimbaudem, autorem básní Opilý koráb nebo Spáč v úvalu.

Podle numerologie je toto jméno vhodné pro znamení Blížence (25. 5.–21. 6.) – a právě tím se čerstvě narozený syn populární zpěvačky Ewy Farné stal. I když přesné datum narození neznáme, podle všeho zpěvačka rodila před pár dny.

Svátek bude miminko slavit 26. listopadu. Jak ovšem budou novopečení rodiče svému uzlíčku štěstí říkat, to je zatím ve hvězdách. Domácké podoby tohoto jména jsou totiž například Arturek, Artík, Artek, Artušek… anebo mu mohou říkat Archie, což je ostatně jméno, které dali synkovi do vínku princ Harry (34) a jeho choť Meghan Markleová (37).

VIDEO: Tak šel čas s Ewou Farnou: Z puberťačky vdanou paní

Video
Video se připravuje ...

Tak šel čas s Ewou Farnou: Z puberťačky vdanou paní. Profimedia

 

Fotogalerie
71 fotografií