Historický dřevěný kostelík lehl popelem po útoku tří mladých žhářů v noci na 2. srpna 2017. Nepochopitelný čin vyvolal okamžitě vlnu solidarity a bylo jasné, že nejen věřící budou chtít stavbu znova obnovit. Na sbírkovém účtu se sešlo několik milionů. Stavět se mělo už od loňského podzimu.

Za zdržením je způsob, jímž chtějí nový kostel stavět. „Dosti dlouho se hledala některá vhodná technická řešení části konstrukcí stavby tak, aby po dokončení byla stavba opět památkově chráněná,“ řekl Václav Kotásek z Biskupství ostravsko-opavského. Stavbu pozdržel i rozsáhlý archeologický průzkum či plán propracovaného protipožárního zabezpečení.

Technické zádrhele

Podobné historické sakrální stavby se dříve zakládaly výhradně na volně položených řadách kamenů, což je dnes těžko možné kvůli přísným normám.

Hledalo se také vhodné provedení izolace spodní stavby. „Podobné stavby bývaly bez izolací. Ale o kostele v Gutech víme, že byl v 70. letech 20. století napaden zespodu dřevomorkou, takže se bez izolací neobejdeme. Množství podobných detailů přípravy zdrželo, ale věříme, že to bude k prospěchu věci,“ přeje si Kotásek. 

Podoba z 50. let

S výstavbou se tak začne o prázdninách.  Dřevo je už k dispozici – je nakoupené i otesané. Připraveny jsou i šindele. Stavba se bude financovat především z pojistky a výnosu veřejné sbírky.

Požár způsobil škodu na mobiliáři kostela ve výši téměř 6,7 milionu korun. Škoda na budově kostela byla specifikována na 14 milionů korun.

Kostel bude mít podobu z 50. let 20. století, která je doložena výkresovou dokumentací. Podoba kostela se nebude na první pohled příliš lišit od podoby před požárem. Jiný bude samozřejmě interiér, jeho podoba se řeší.  Původní kostelíček byl vystavěn v druhé polovině 16. století.

Bohoslužba snad už za rok

V plné přípravě jsou také čtyři zvony pro Guty. Mají jména – sv. Michael Archanděl (290 kg), sv. Cyril a Metoděj (220 kg), sv. Antonín (130 kg) , sv. Josef (90 kg). Odlité budou letos na podzim a požehnají jim v ostravské katedrále.  

Kdy by mohl tamní farář Kazimierz Płachta uvnitř vést první bohoslužbu? „Předpokládám, že v roce 2020,“ přeje si vedoucí Kotásek. Zatím mše duchovní dále slouží pod širou oblohou.

Co se stalo?

Tři mladíci (17 a 18) úmyslně kostelíček zapálili, motiv jejich jednání není dosud znám. Spekulovalo se o tom, že jeden z nich, který trpí vážným tělesným postižením, se tak chtěl pomstít bohu.

Soud je potrestal přísně –  dostali tři a půl, 8 a 9 let vězení. Nejvyšší trest vyfasoval právě postižený, který požár vymyslel. Ten jako jediný zatím ve vězení ze zdravotních důvodů není, ostatní dva už své tresty nastoupili.

VIDEO: Věřící se sešli u trosek kostela pár dní po jeho vyhoření. Mše pod širou oblohou se tu konají dodnes.