Romský sbor Čhavorenge, jejž vede zpěvačka Ida Kelarová, je světově proslulý a hojně koncertuje doma i v zahraničí. Z restaurace v pražských Dejvicích si odnesli nepříjemný zážitek. Kelarová se podle svých slov v první den svého výletu v Praze, 20. května, se svými svěřenci v Potrefené huse dobře najedla a dostalo se jim od personálu profesionální péče. Když se však na místo vrátili o dva dny později, bylo všechno jinak.

„S dětmi jsme se kolem půl sedmé vraceli hladoví z filharmonie a chtěli jsme se opět v Potrefené huse najíst. Arogantní manažer směny nás ale nechtěl vpustit, protože měl podle svých slov všechny stoly rezervované. Nepomohlo, že jsem mu vysvětlovala, že se vmáčkneme do rožku, najíme a půjdeme,“ popisuje svoji zkušenost Ida Kelarová.

„Nebyl to rasismus“

Podle ní ale sedělo v restauraci jen několik lidí a cedulky s rezervací stály jen na třech stolech. Nejvíc ji mrzí, že se taková situace stala před dětmi, které na sobě podle jejích slov pracují a velmi slušně se chovají.

 

Se svou zkušeností se následně podělila s lidmi na facebooku, chtěla tak získat kontakt na vedoucí pobočky a stěžovat si. Její text se však dále rozšířil a vyvolal velmi rozporuplné reakce diskutujících. Díky zájmu lidí doputoval i k manažerovi Potrefené husy Tomáši Černému, který nařčení odmítl: „V ten den, kdy jste nás navštívili podruhé, byla opravdu plná rezervační kniha od 19 hodin až do 21 hodin,“ napsal v reakci na text Idy Kelarové. 

Podle manažera není nutné, aby byly na stolech rezervace, když je rezervační kniha plná. Hosty navíc usazuje personál hned u dveří podle rezervační knihy a kapacity prostoru. „ Vedoucí směny Vám chtěl údajně nabídnout stůl pro šest, ale to by bohužel nestačilo, jelikož jste byli ve větším počtu. Rozhodně Vám a Vaší skupině s dětmi nechtěl nenabídnout stůl z rasismu či jakýchkoliv jiných důvodů,“ stálo ve vyjádření Černého. S tím však Ida Kelarová nesouhlasila: uvedla, že žádnou alternativní možnost nedostali, navíc když se vraceli kolem téže restaurace o hodinu později do hotelu, byly stoly stále prázdné.

Obrátila se proto přímo na manažera značkových konceptů Pivovarů Staropramen, jež řetězec restaurací vlastní, Jana Trochtu. Ten situaci ověřil na místě. „Výsledkem je mé zjištění, že došlo k pochybení vedoucího směny, který s Vámi jednal. Špatně vyhodnotil situaci týkající se kapacity podniku a rezervací a nepřijal Vás, i když by to personál v tu chvíli zvládl. Jeho komunikace s Vámi také nebyla šťastná,“ napsal v odpovědi na stížnost s tím, že z chování vedoucího směny společnost vyvodí důsledky. „Výběr návštěvníků způsobem, jaký popisujete, či nepřijetí návštěvníka na základě rasy či jeho jiné charakteristiky je absolutně nepřijatelné,“ uvedl dále. Za vzniklou situaci se omluvil a jako kompenzaci pozval zpěvačku i s jejími svěřenci do restaurace Potrefená husa, kterou si vyberou.

Fotogalerie
3 fotografie