Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Děsivá pravda o eutanazii: 17letá dívka zemřela hlady a žízní!

Autor: csk, chal - 
6. června 2019
05:00

Příběh 17leté Nizozemky Noy Pothovenové, která se rozhodla dobrovolně zemřít a v neděli se jí to povedlo, obletěl celou planetu. Světová média informovala, že mladá dívka zemřela po eutanazii, ukázalo se ale, že pravda je mnohem děsivější. Lékaři totiž dívčině žádosti o asistovanou sebevraždu nevyhověli. Noa proto vzala osud do svých rukou a rozhodla se odejít neuvěřitelně trýznivým způsobem.

Teprve 17letá Noa Pothovenová z Nizozemska si během svého krátkého života prožila muka, jaká si většina lidí nedokáže ani představit. Když bylo dívce teprve 11 let, stala se poprvé obětí sexuálního útoku. Od 12 let trpěla anorexií kvůli šikaně a o dva roky později se Noa stala obětí znásilnění. Krásná dívka měla celý život před sebou, ale dva dospělí muži se rozhodli, že jí ho během několika sekund nenávratně zničí.

Bolestné zkušenosti v pubertě mladé Nizozemce zničily psychiku tak moc, že škody už nešlo napravit. Noa se s traumaty statečně prala a pokusila se z nich vypovídat v knize, kterou napsala. Stále více ale propadala stavům beznaděje a ztrácela vůli žít. „Dýchám, ale nežiju,“ řekla loni v prosinci v rozhovoru s novinářem Paulem Bolwerkem pro server Gelderlander.nl. Dlouhodobé trápení vyvrcholilo žádostí o eutanazii.

I když je eutanazie v Nizozemsku legální od roku 2002, lékaři k ní v případě Noy nesvolili kvůli jejímu nízkému věku. Když Noa o asistovanou sebevraždu zažádala, bylo jí teprve 16 a chyběl jí potřebný souhlas rodičů.

„Myslí si, že jsem moc mladá na to zemřít. Myslí si, že bych se měla trauma pokusit vyléčit, můj mozek prý na to musí být plně vyvinutý. Ale to trvá do 21 let. Jsem zničená, tak dlouho čekat nemůžu. Na léčení jsem chodila, dál už ale nemůžu,“ sdělila Noa webu Gelderlander.nl.

„Co nám ještě zbývá? Zkusili jsme udělat všechno. Která instituce může naší dceři pomoci? Noa ztratila naději a čas utíká,“ řekli serveru zdrcení rodiče Frans a Lisette v prosinci.

Smrt žízní a hladem

Trápícímu se děvčeti už ale v jejím rozhodnutí nemohlo nic zabránit. Noa se rozhodla zemřít trýznivou smrtí žízní a hladem a na začátku června přestala pít i jíst. „Nepište mi, prosím, že to není dobře. Je to mé rozhodnutí a je konečné. Láska v tomto případě znamená nechat mě jít,“ vzkázala Noa přátelům a fanouškům na instagramu a přiložila fotografii ze smrtelné postele.

Den před smrtí na sociální síť napsala: „Možná vás to překvapí, ale plánovala jsem to dlouho, není to impulzivní rozhodnutí.“ I když nizozemské úřady Noynu žádost o eutanazii odmítly, jejímu přání zemřít nakonec vyhověly a po dlouhém zvažování bylo nakonec rozhodnuto, že Nou nechají zemřít žízní, jak si přála.

Trápení zlomené dívky skončilo v neděli, kdy podlehla dehydrataci. Noa Pothovenová a její příběh donutil k reakci i papeže Františka. „Eutanazie a asistovaná sebevražda jsou prohrou pro všechny. Naším posláním je nikdy neopustit ty, kteří trpí, nikdy se nevzdávat a péčí a láskou v nich znovu probudit naději,“ napsal ve středu ráno duchovní na oficiálním twitterovém účtu.

Ruth ( 6. června 2019 18:56 )

Je mi to moc líto. Mně se stalo to samý.

PPP150W ( 6. června 2019 16:42 )

Vy si skutečně myslíte, že se člověk narodí s dannou psychikou, na kterou nemají životní zážitky vliv a která je neměnná? Chtěl bych vidět tu vaši, kdyby vám někdo před očima zabil dítě. Jistě by to s vámi ani nehlo.

PPP150W ( 6. června 2019 16:39 )

Pro vás by to bylo vysvobození

PPP150W ( 6. června 2019 16:37 )

Vy howado, já tady neřeším euthanázii, nebo sebevraždu. Já vás nazývám howadem protože jste schopen se vyjádřit o dívce, která si prošla peklem, jako o vadném kusu, dobytku. Vaši rodiče hrubě něco zanedbali.

dolcevita ( 6. června 2019 14:45 )

Na každého jednou dojde - i na bezcitného hajzla

Zobrazit celou diskusi