Takové překvapení při sekání trávy Václav Muhr ještě nezažil. Sto metrů od čeminského komína s hnízdem našel na zemi ochmýřené, asi dva týdny staré čápátko. Mládě bylo v pořádku a žadonilo o potravu.

„Nevěřil jsem tomu, že by spadlo z 32 metrů vysokého komína a zůstalo živé. Dokonce jsem si myslel, že pán našel mládě holuba, které by při troše fantazie mohlo být s čápem snadno zaměněno,“ popisoval zvířecí záchranář Karel Makoň. Právě toho přivolali, aby mláděti pomohl.

Návrat do hnízda

Dalekohledem zkontroloval hnízdo a zjistil, že jsou v něm další stejně stará mláďata. Hrálo se o čas, bylo třeba čápátko co nejdříve dostat zpět. Na pomoc tak přispěchali hasiči s výsuvným žebříkem.

„Díky nim se podařilo téměř okamžitě vrátit malého ‚parašutistu‘ k sourozencům a rodičům,“ dodal Makoň. Vysvětlil i záhadu, jak se mohlo mládě, které ještě neumí létat, bezpečně dostat na zem.

Přilepilo se

„S největší pravděpodobností se mládě muselo něčím přilepit jednomu z rodičů k peří a ten ho nechtěně snesl na louku nedaleko hnízda. Při dosedání lepený spoj povolil a mládě odpadlo do trávy,“ popsal Makoň. Čáp nemá jak mládě sebrat a vrátit zpět do hnízda. Pomoci tak museli lidé.

VIDEO: Zdravá čápata v hnízdě.

Video
Video se připravuje ...

Zdravá mláďata v čapím hnízdě záchranná stanice Makov