Líbí se nám s manželem jeden dům, ale jeho majitel je v exekuci. Jak bychom měli v tomto případě postupovat? Je to riskantní nebo se to dá nějak ošetřit?

Toto je situace, kterou určitě neřešte sami, ale obraťte se na odborníky, kteří vám poradí a pomohou. Řešit se to dá, u nás máme přímo divizi, která se na zadlužené nemovitosti specializuje a je schopna ošetřit rizika.

Je nějaká doba, po kterou je koupená jednotka v období reklamace? Jakožto nějaký kostlivec, který vyleze ze skříně? Dá se toto nějak řešit, případně pojištění domácnosti se na toto vztahuje? 

Existuje pojem "skrytá vada", kterou můžete uplatňovat až do pěti let od koupě. Je však nutné prokázat, že se skutečně jedná o skrytou vadu, definovanou zákonem a taky to, že tato vada existovala již v době, kdy jste nemovitost kupovala. Pak lze uplatňovat po bývalém majiteli sjednání nápravy, slevu z ceny nebo v krajním a výjimečně vážném případě i odstoupit od smlouvy.

Pokud chci koupit byt jako investici, myslíte, že se vyplatí jej koupit teď anebo raději dva roky počkat? 

Dobrý den, jelikož nájemní bydlení v této době velmi posiluje, tak pokud máte možnost koupit byt na investici nyní, klidně ho kupte.

Jaké výhody prosím nese využít při koupi bytu služby realitního makléře?

Využít při prodeji či koupi služby zkušeného realitního makléře, ideálně samozřejmě ze společnosti, která je na trhu silná a stabilní má hned několik výhod. Makléř se postará o celý proces prodeje a koupě, zajistí potřebné dokumenty, jednání s úřady a hlavně objektivně dohlédne na celý obchod tak, aby byl pro všechny účastníky bezpečný, příjemný a měl všechny náležitosti, které mít má. Spolupráce s dobrou realitní kanceláří taky pro klienty znamená úsporu jejich času a ve finále i nákladů. Vše je totiž dopředu domluveno a zajišťováno právě makléřem, který přesně ví, co má dělat.