Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Demisi! Proti Babišovi a Benešové bouřili na Václaváku i Čvančarová s Trojanem a Mádlem

Aktualizováno -
4. června 2019
21:02
Autor: ČTK, jim, trm - 
4. června 2019
18:00

V Praze na Václavském náměstí proběhla další velká demonstrace volající po demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), premiéra Andreje Babiše (ANO) a za nezávislost justice. Podle iniciativy Milion chvilek pro demokracii bouřilo na náměstí 120 tisíc lidí a může tak jít o největší demonstraci od roku 1989. Lidé s sebou měli většinou vlajky České republiky a transparenty s nápisy adresovanými premiérovi.

Na místě byly podle informací pražské policie desítky policistů, osobní doprava na náměstí byla zastavena.

Mezi demonstranty byla i tentokrát řada osobností a celebrit, například režisérka Helena Třeštíková, zpěvák Ondřej Ruml nebo herci Petr Vacek a Jiří Mádl. Ten Blesk Zprávám přiznal, že na demonstrace příliš nechodí, ale kvůli současné politické situaci přijít musel.

„Myslím si, že to, co se děje, že to je sice velkej, ale věřím, že poslední záchvěv let minulých. Tohle až zvládneme, tak ta společnost bude zdravá, ono tak 40 let totality, 40 let svobody, už se k tomu blížíme těmi roky i pocitově a tohle je finále, to dáme,“ řekl Blesk Zprávám Mádl.

Jitka Čvančarová se demonstrujícím přišla na pódium poklonit  „Je to o vás, jsme tu společně a v tom je naše síla. Pane Babiši, naši svobodu, naši čest si nekoupíte,“ řekla herečka.

„Nikdy jsem nemluvila před tak velikým davem a jsem opravdu dojatá, že jsme se tu všichni sešli,“ řekla k davu na úvod režisérka Helena Třeštíková. Dále citovala Václava Havla, že naděje nespočívá ve splnění cíle, ale v nalezení smyslu.

Herec Ivan Trojan se na pódiu „obul“ do premiéra. „Babiš řekl, že není čas na budování strany, ale musí vzniknout iniciativa zdola. V tom jediném měl pravdu. Iniciativa se zde sešla, ale né díky němu, ale kvůli němu,“ promlouval k lidem.

„Lhát se nemá, ani ve prospěch svých dětí, jak tvrdil. Právě kvůli dětem se má říkat pravda,“ pokračoval v projevu Trojan, který mezi lidmi vzbuzoval silnou odezvu. „Ještě před pár lety bylo nemyslitelné, aby český prezident řekl, že by se novináři měli likvidovat,“ opřel se také do prezidenta Miloše Zemana a připomenul smrt Jana Kuciaka. Závěrem se obrátil na Adreje Babiše a vyzval ho, aby si přiznal, že neuspěl a jako chlap odstoupil.

Čermák se na Václavák vrátil po 30 letech

Herec Hynek Čermák si projev připravil předem a přečetl ho: „V roce 1989 jsem tu byl jako předseda stávkového výboru na střední škole. Tenkrát jsem riskoval úplně všechno. Dneska nevím, co riskuji, ale je mi to úplně jedno.“ Poté pokračoval ve výčtu vlastností, která by měla mít země, v níž chce žít: „Chci žít v zemi, která pokračuje v odkazu Karla Čapka, Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla,“ řekl na závěr.

Iniciátor demonstrace Mikuláš Minář citoval reakci Andreje Babiše na úterní demonstraci: „Je horko, tak lidi chodí na koncert.“ Od lidí si pak premiér vysloužil pískot a skandování: „Hovado“. Demonstraci symbolicky zakončila česká státní hymna. „Naděje zlátne,“ rozloučil se po ní Minář.

Video  Babiš o protestech: „Ti lidé jsou zfanatizovaní, jsou schopni i násilí.“ 
Video se připravuje ...

Lidé na Václavském náměstí měli v rukou transparenty adresované zejména premiérovi: „ANO pravdě, ne lži“ nebo „Lež má čapí nohy“ nebo „Nejsme tvoji sponzoři“. Někteří požadují také nezávislost justice. Od hlavního nádraží v Praze proudily Opletalovou ulicí před začátkem demonstrace davy lidí. Podle transparentů byli z různých koutů republiky, například z Těšnova, Pardubic, Semil. Bylo mezi nimi i několik lidí na vozíku.

Demonstrace za demisi Benešové se konají každý týden od konce dubna. Na Václavském náměstí se před dvěma týdny sešlo podle organizátorů 50 tisíc lidí, minulý týden demonstrovaly tisíce lidí na různých místech mimo hlavní město. Příštím cílem má být Letná.

Organizátoři požadují odchod Benešové z funkce a jmenování nezávislého ministra. Politici by měli podle spolku zahrnout do zákonů sedm pojistek pro nezávislost justice. Obává se zásahů do případu dotací pro areál Čapí hnízdo, kvůli čemuž policie navrhla Babiše obžalovat.

T540 ( 14. června 2019 21:38 )

Neobavej se. To jen jedna paní povídala.

Paragrafy ( 14. června 2019 20:14 )

§ 198

Hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení
(1) Kdo veřejně hanobí

a) některý národ, jeho jazyk, některou etnickou skupinu nebo rasu, nebo

b) skupinu obyvatelů republiky pro jejich politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou bez vyznání, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nejméně se dvěma osobami.


Podle tohoto paragrafu je tedy trestně stihatelna většina příspěvků pod Babišem, Zemanem když se tam lidé vyjadřují k demonstracim kriticky, napadají ty co volili Babiše atd atd, nebo se mýlím?Kdo mi to vysvětlí? Jak mám napsat vlastní názor aniž bych se nemusel bát tohoto paragrafu?

BAJDA ( 13. června 2019 17:53 )

DOBRÝ DEN,PAN MINÁŘ MÁ ŠPATNÉ
ORGANIZÁTORY. TY DVĚ VLAJKY POD VÁCLAVEM
BYLY POLOŽENY ŠPATNĚ. UŽ V ZEMĚPISU JSEM UČIL ŽÁKY, ŽE NA NAŠÍ VLAJCE PATŘÍ ČERVENÁ VPRAVO A BÍLÁ VLEVO.
A VČIL MUDRUJTE PRAŽÁCI ZE STAROMÁKU A VÁCLAVÁKU.

Ten_co_bude_stale ( 8. června 2019 12:04 )

Ty trosky z Vaclavaku jsou pouze tím, že se pár pitomcu buď nudí anebo chce na sebe za každou cenu upoutat pozornost,anebo mají vyplachnuté duté hlavy,,,,,vyhuleny trávou, stačilo se na ně podívat na tom Vaclavaku. Jsou to trolove kterým vadí obrovský úspěch a oblíbenost p. Babiše a jeho oblíbenost u lidí a jeho politika, která je oproti minulosti velmi, velmi, VELMI úspěšná. Fetky mají naučených pár vět, vygumovany mozeček a jako zasekla deska melou jedno a to samé stále dokola. Každý normální člověk si svůj názor udělá sám .. Jsou to škoďiči za úplatu co nemají vlastní názor, jen ten, co jim řekne špína z demožumpy a pražské kavárny . Trubky a nemakačenka z Prahy. Vlastně takové zbytečné nuly jako ta zrzava opice z Vaclavaku

tulipan ( 6. června 2019 19:01 )

největší pí.i koko.i umělecké svoloče kvičeli,bouřili na náměsti jitrnice s kozy na zemi Cvančarová,Mádl nedorostlý opičák­,Kolle­r,Klus­,Iso­vá ošklivá jeblá nedomrdka,a další sajrajt opravdový umělci hrají,natáčejí,baví diváky nemeh­la,ne­táhla,­vypa­tlan­ci,fe­táci,­šlap­ky si hrají na demokracii!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa