Když způsobíte nehodu, neujíždějte!

Základním pravidlem při cestě do zahraničí je mít v pořádku doklady. „Pokud byste neměli platné řidičské oprávnění nebo vozidlo nemělo platnou technickou, může vaše povinné ručení požadovat úhradu částky proplacené poškozenému po vás. Pokud bude nehodu vyšetřovat policie, může proti vám kvůli zjištěným nedostatkům zahájit řízení, anebo vám na místě dát pokutu,“ upozorňuje Mgr. Hana Botová, vedoucí zahraničního právního oddělení D.A.S. Rechtsschutz.

Ani od drobných ťukanců se také nepokoušejte ujet. Nikdy totiž nemůžete vědět, zda vás nezachytila pouliční kamera. „Například v Německu je časté, že místní jsou velice bdělí a neváhají kontaktovat policii, pokud jsou svědky toho, že zahraniční vozidlo poškodilo jiné zaparkované a následně viník ujel, aniž by zanechal alespoň své kontaktní údaje,“ varuje právnička.

I za takovou banální nehodu hrozí pokuta ve stovkách eur a zákaz řízení na území daného státu. A cizí policisté běžně kontaktují své české kolegy, kteří vás snadno vypátrají.

Kdy volat policii?

U nás je třeba volat policii, pokud dojde ke zranění nebo škodě přes 100 tisíc. Ne všude je to ale stejně. Kupříkladu v Rakousku, pokud se jedná pouze o materiální škody a zúčastněné strany se vzájemně ztotožní a poskytnou si číslo pojištění, policie se nevolá a nehoda se řeší pouze vyplněním formuláře. Pokud policii přesto přivoláte a budete od ní chtít protokol, zaplatíte 36 eur poplatek. Pouze k nehodám se zraněním se volá policie i v Anglii nebo Francii.

Může to být ale i úplně naopak. „V Chorvatsku je nutné volat policii ke každé nehodě (linka 112 anebo místní číslo 192). Nechte si od policie vystavit záznam o poškození vozidla při dopravní nehodě, neboť bez něho vám může být znemožněno vycestování. Vyzvednutí dokumentu bývá po domluvě s policií možné většinou druhý den po nehodě na příslušné policejní stanici a je zpoplatněné,“ varuje Hana Botová z D.A.S.

Jak uplatnit škody?

Jestliže máte pojištění právní ochrany, nebo službu přímé likvidace u povinného ručení, stačí předat doklady vaší pojišťovně, a ta už nárok za vás uplatní. Jestliže je nemáte, nezbývá než uplatnit nároky u zahraniční pojišťovny anebo využít institutu tzv. škodního zástupce. Toho musí mít každá pojišťovna v EU, na Islandu, v Lichtenštejnsku a Norsku.

Se škodním zástupcem můžete komunikovat v češtině, funguje jako prostředník, který předá zahraniční pojišťovně doklady a sdělí vám její rozhodnutí. Pokud nebudete s rozhodnutím pojišťovny souhlasit, můžete žádat přehodnocení, nebo se obrátit na místní soud.

Pozor na pojištění

V rámci cest po Evropě platí zelená karta povinného ručení v naprosté většině zemí. Seznam najdete na zadní straně karty. V takových zemích by po vás nikdo neměl chtít, abyste platili škody na druhém vozidle v hotovosti na místě. Karta platí i v některých zemích mimo EU, u všech pojišťoven ale není seznam zemí stejný. Zelené karty také neuznává Kosovo nebo Severní Kypr. Tam si musíte koupit místní pojištění na hranicích.

Chtějte fotky i po servisu

Proces likvidace bývá u nehod s přeshraničním prvkem časově náročnější. Důležitý rozdíl oproti nehodám v ČR spočívá mimo jiné v tom, že zahraniční pojišťovna viníka zpravidla neposílá technika k prohlídce vašeho vozidla před opravou. „Proto se raději rovnou domluvte v servisu, kde necháte vozidlo opravit, aby řádně zdokumentovali všechny poškozené a opravované díly,“ radí právnička D.A.S.

Ptejte se už v půjčovně

Pokud si na dovolené půjčíte vůz, ptejte se už v půjčovně na pravidla v dané zemi a na postup v případě nehody ať už zaviněné nebo ne. „Požádejte autopůjčovnu o kontaktní údaje pro případ, že byste měli nehodu a potřebovali poradit. Ověřte si, že vozidlo má potřebné pojištění, a zvažte připojištění asistenční služby,“ doporučuje právnička Botová.

Jste poškození? Shánějte důkazy!

Pokud jste poškození, musíte sehnat dostatek důkazů – ideálně vyplněný záznam o nehodě s podpisem obou účastníků, fotodokumentaci, kontakt na svědky, kteří potvrdí vaši verzi výpovědi. U složitějších situací naznačte v nákresu šipkami, jak nehoda vznikla (které auto couvalo, které měnilo jízdní pruh), a požádejte viníka, ať s v ým podpisem pod skicu vyjádří svůj souhlas se znázorněním průběhu nehody.

VIDEO: Policie zničila Ferrari za šest milionů. „Nebylo pojištěné,“ bránili se