Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž vysekal na svém poli hákový kříž, před zraky policistů ho pak musel zlikvidovat

Hákový kříž vysekaný na poli v italském městečku San Damiano D’Asti.
Hákový kříž vysekaný na poli v italském městečku San Damiano D’Asti.  (Autor: Facebook)
Autor: ČTK - 
4. června 2019
07:21

Osmdesátiletý zemědělec vytvořil na svém poli na severovýchodě Itálie sekacím strojem obří obrazec hákového kříže. Policistům řekl, že to byl jen žert, a pod jejich dohledem pak celé pole posekal, aby obrazec zmizel.

Informoval o tom místní list Quotidiano Piemontese. Čin kritizovali někteří sousedé, jejichž předkové byli v protinacistickém odboji. Podle místního starosty dal starý muž jen průchod své frustraci, nešlo prý o politické gesto.

Rozhořčení sousedé

"Naši prarodiče byli partyzáni," konstatovala osmdesátníkova sousedka Federica Valsaniaová. "Chtěli bychom odsoudit toto ostudné gesto, které by nemělo ujít pozornosti," dodává. Lidé by si podle ní měli znovu uvědomit, jak důležitý je antifašismus, který ve zdejších kopcích, co pamatují odboj, formoval místní identitu.

Starosta městečka San Damiano D’Asti, které leží jihovýchodně od Turína, čin označil za projev zemědělcovy frustrace před rallye, jež se v okolí koná na konci týdne.

Starostu hákový kříž neznepokojil

"Některé silnice budou zavřené a průjezdnost se zkomplikuje," řekl čerstvě zvolený Davide Migliasso, jehož volba symbolu - na rozdíl od některých uživatelů sociálních sítí a řady místních obyvatel - neznepokojila.

Desterz ( 4. června 2019 20:26 )

Promiň, já někde mluvím o něčem mírumilovném? Nicméně, protože véd je vícero a je to čtení na dlouhé zimní večery, hoď sem prosím citace se zdroji na to co říkáš ty, ať to nemusím hledat. Dík.

telemara ( 4. června 2019 18:09 )

SpFling.com - skvělá seznamka pro dospělé s inteligentním vyhledávacím systémem pro nalezení sexuálního partnera

panchovilla ( 4. června 2019 18:05 )

Mě je třeba úplně jedno i to,kdyby ta svastika v 45 stupních s kruhem a červenobílá,ať si každý má svůj názor.Mimochodem přečti si nějaké indické védy,kde se odsuzují jiné víry a ty národy jsou tam prezentovány jako necivilizované Tahle tvoje představa o něčem mírumilovném je docela zcestná.

panchovilla ( 4. června 2019 17:59 )

V Itálii není hákový kříž trestný,tady už by parta dementních bolšánů z vesnice řvala

Desterz ( 4. června 2019 17:00 )

Svastika, ať levo či pravotočivá, je vysoce pozitivní a vážený náboženský indický symbol, o tisíce let starší než ho nějaký pošahaný Hytlák na Haushofrovu radu ukradl do své ideologie.
Někoho za něj stíhat je stejný paskvil, jako kdybychom chtěli stíhat všechny nositele křesťanského symbolu (kříže) jen proto, že ho nějaký pošahaný kukluxklan vybral jako jeden ze svých symbolů. Stejná p!tomost a ubohost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání