Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Překračování mrtvých na Mount Everestu: „V horách musíte mít pokoru,“ říká český horolezec

Autor: mav - 
4. června 2019
05:02

Úspěšně zdolal Korunu Himaláje - tedy čtrnáct nejvyšších hor Země - a teď útočí i na Korunu Světa - nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů. Radek Jaroš na Mount Everestu stanul před jednadvaceti lety. Tehdy se u jeho vrcholu fronty netvořily, přesto komerční expedice nebyly ojedinělými případy. V regulaci povolení pro výstup nevěří. Na to je prý Nepál příliš chudá země.

Když Radek Jaroš stoupal k vrcholu Mount Everestu, fronty lidí sice nemíjel, přesto devadesátá léta vnímá jako období, kdy začal být tento cíl hodně populární. „První známá tragédie se odehrála v šestadevadesátém roce, kdy přišla nečekaná změna počasí. A zahynulo tehdy, myslím, devět lidí včetně tehdy slavného horského vůdce Scotta Fischera. Chvilku to vypadalo, že si z toho vezmou lidé ponaučení, ale na druhou stranu to tomu udělalo velkou publicitu a naopak to začalo být ještě lákavější, vzpomíná s tím, že kdyby se na vrcholu odehrála podobná smršť za současné situace, byly by na místě stovky mrtvých. 

Video  „Cílem nesmí být vrchol, ale návrat. V horách musíte mít pokoru,“ říká himalájský horolezec Jaroš  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Sezóna na nejvyšší hoře světa začíná na začátku dubna a koncem května už mají horolezci podle slov Jaroše vybudovanou cestu nahoru a čekají na vrcholové dny. Což znamená, že by mělo minimálně foukat, a není hlášené žádné sněžení. Velkým předpokladem pro neprofesionální horolezce jsou šerpové, výškoví nosiči, kteří pocházejí z Nepálu. Právě kvůli jejich činnosti považuje Jaroš za nemožné, že by někdy došlo k regulaci vydávání povolení k tomuto výstupu. Jde totiž o výraznou položku v jinak dost chudém rozpočtu této země. 

Jako přijatelný způsob regulace lezců, kteří dospějí až k samému vrcholu, by vnímal praxi, která funguje na nejvyšší hoře Jižní Ameriky Aconcague. „Nejrozumnější by bylo, kdyby v základním táboře nebo v tom druhém byli doktoři, kteří rozhodnou o tom, že je člověk ve stavu, aby pokračoval dál, popisuje. 

Jaroš se při svých expedicích řídí heslem: „Cílem nesmí být vrchol, cílem musí být návrat. Člověk musí mít tu pokoru v horách a nemyslet si, že on je tam ten vítěz. Hory a počasí tam vládnou. Lidi jsou jenom malinkatý.“ Sám vzpomíná na případy, kdy se musel on nebo jeho kolega otočit a boj o vrchol osmitisícovky vzdát: „Stalo se to třeba s mým kolegou Petrem Maškem při výstupu na Nanga Parbat. Udělali jsme strašně těžké rozhodnutí sami na osmitisícovce - Petr zamířil dolů a já nahoru. A bylo to strašně psychicky náročné pro oba.“

Video  „Cílem nesmí být vrchol, ale návrat. V horách musíte mít pokoru,“ říká himalájský horolezec Jaroš  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

 

 

pekaaaros ( 4. června 2019 11:17 )

jsem viděl o tom šest a devadesátým film. jmenuje se to Everest, docela poutavý. Komerční výstupy musej být lákavý. Jen teda nevím, jestli těm lidem vůbec dochází, do čeho jdou.. Já minule šel na Praděd, bylo hnusně, kroupy, podmáčená půda, sesuv bahna. A měl jsem dobrodružství, ani jsem nemusel vytáhnout paty za hranice.

a-z- ( 4. června 2019 06:12 )

To už je na lanofku.

Zobrazit celou diskusi