Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Moře bylo zbarvené krví, ale člověk musel jít dál.“ Ze vzpomínek veteránů mrazí

Autor: Darina Jíchová - 
2. června 2019
19:34

Ve čtvrtek 6. června si celý svět připomene 75. výročí vylodění spojenců v Normandii, které se do dějin zapsalo pod názvem Den D, případně operace Overlord. Do Normandie zavítají světoví lídři jako americký prezident Donald Trump, německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron, přijede rovněž britská královna Alžběta II. Kromě toho však dorazí stovky veteránů, kteří v roce 1944 prorazili německé valy a znovu otevřeli západní frontu. Vzpomínky dvou veteránů na osudovou bitvu přinesl deník The Guardian.

Ken Peppercorn (97) byl součástí britských jednotek, které se vylodily na pláži s krycím označením Gold. Bylo mu tehdy 22 let. Peppercorn se tisku svěřil s tím, že se málem nedožil žádné bitvy. Spadl z rampy lodě přímo do jedné z děr na mořském dnu. „Málem jsem se utopil, byl jsem v plné výzbroji. V kapsách jsem měl ruční granáty, na opasku jsem měl zásobníky. Měl jsem prostě všechno, co jsem pobral,“ vzpomínal Peppercorn.

„Měl jsem hlad, tak jsem se najedl.“

Dodal, že voda byla zbarvená krví. „Byl to chaos a nepořádek, ale prostě jste museli jít dál,“ popsal, že se mu podařilo udržet nad hladinou a dostat se na pláž. „Byli jsme pod palbou, dostal jsem se k přesypům na pláži, našel jsem kráter po bombardování a schoval jsem tam. První věc, co jsem po svém vylodění udělal? Měl jsem hlad, z přídělů jsem vytáhl ovesnou kaši a dal jsem si ji,“ řekl veterán.

Týden po Dnu D byl vážně zraněn, šrapnel ho zasáhl do nohy a nakonec skončil v německém zajetí. „Téměř všichni z mé jednotky byli mrtví. Představte si to, 12 tisíc mladých mužů a všichni mrtví nebo zranění při dobývání města Caen. Dokola jsem si opakoval: Vydrž, vrátíš se zase domů,“ sdělil Peppercorn novinářům.

Vylodění spojenců v Normandii, červen 1944. Vylodění spojenců v Normandii, červen 1944. | Reuters

Tento víkend se Peppercorn nalodil na válečnou loď Britské královské legie a společně s dalšími třemi sty veteránů se přes jižní pobřeží Anglie vydal do Normandie. Stovky parašutistů napodobí historický seskok nad oblastí. Většině veteránů je už přes 90 let a je to pro jedno z posledních kulatých výročí, které oslaví.

Veteráni: Bylo to peklo

Operace Overlord zůstává největším výsadkovým – námořním i leteckým – útokem ve světových dějinách. Na straně spojenců stál nejen moment překvapení, ale i dezinformační kampaň, kterou zmátli nepřítele. Těsně po půlnoci 6. června seskočila na francouzské území první vlna výsadkářů, tvořilo jí 24 tisíc vojáků, s úsvitem začali spojenci bombardovat německé jednotky a na pláže se vylodilo 160 tisíc mužů.

Vojáci z první linie odnesli to nejhorší, byli pod palbou Němců, mnoho z nich se nedostalo přes podminovanou pláž, kdo to zvládl, zamotával se do ostnatého drátu na opevnění. „Bylo to peklo, na křik umírajících se nedá zapomenout,“ shodují se pamětníci. Mnoho vojáků přitom narukovalo jen pár týdnů před operací.

„Hnala nás snaha přežít.“

„Museli jsme se prodírat přes těla, nedokážete si to představit, na konci dne jsme měli více než 10 tisíc mrtvých, byli to hlavně Briti, Američané a Kanaďané. Dopředu nás hnala ne myšlenka na vítězství, ale snaha přežít. Němci taky přišli o dost mužů,“ popisují veteráni. „Byla to cesta k vítězství, nepředstavitelně krvavá a plná agónie.“

Leslie Withers (94) se vylodil na pláži s kódem Juno. „Neměli jsme ani tušení, proč nastupujeme na loď, teprve na palubě nám nadřízený řekl, že jsme součástí invaze na západ, řekl, že naším úkolem je osvobodit Evropu. Byli jsme znepokojení, seděli jsme na americké lodi a projížděli po Temži, lidé na nás volali a přáli nám štěstí,“ uvedl Withers, který do armády vstoupil už ve 14 letech, v době mise mu ještě nebylo 20.

Pamětníci se na oslavy výročí těší

„Přidali jsme se k obrovské flotile lodí. Nejhorší asi bylo dostat se z paluby na vyloďovací člun, po stěně lodi jsme v plné zbroji slézali po síti, pak jsme museli seskočit a trefit se na člun. Jeden důstojník na nás křičel, abychom se co nejrychleji dostali z pláže a zmizeli z dohledu německým ostřelovačům. Asi kilometr a půl jsme pochodovali do vnitrozemí, za farmou jsme vykopali díry a v nich jsme několik týdnů žili,“ vypověděl Withers.

Withers se stejně jako Peppercorn zúčastní chystaných oslav. „Je to velká pocta, co pro nás připravili, i když už nás asi tolik nezbývá,“ prohlásil veterán. Peppercorn doufá, že se potká s některými dalšími pamětníky, se kterými se seznámil během předešlých výročí. „Jsem trochu na měkko. Roky jsem míval noční můry, na něco takového prostě nezapomenete a to jsem jeden z těch šťastnějších,“ řekl na závěr Peppercorn.

cid2000 ( 3. června 2019 07:07 )

Na některých úsecích vylodění se odehrálo opravdu peklo!Bohužel, na východní frontě standard běžný denní pekelný chléb!! Spojencům, naštěstí do karet zahrál štěstí,špatné rozhodnutí Němců, protože jinak by je SS tankové svazy zahnali zpět do moře! Ale i to štěstí a momenty překvapení ve válce udělali mnoho strategických vítězství. Dnes jsou nacisti naší partneři a budou nám dodávat tanky.Část Českých útvarů spadá papírově pod Německé velení!! Prezident Beneš by zvracel z toho!!!Je jiná doba,Podporujeme Banderovce a Nácky!!!

Taurus70 ( 3. června 2019 06:31 )

Hlavne nezapomente pripomenout jak jste dostavali od Nemcouru tezce na *** a kdyby jim nedosla tezka munice a benzin tak jte skoncili v Atlantiku hrdinove hnali vas pres cele Ardeny 😂😂😂

Zobrazit celou diskusi