Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Snažil se „ututlat“ tragédii v Černobylu. Teď se Gorbačov podívá na kultovní seriál

Autor: Darina Jíchová - 
2. června 2019
16:55

Když v dubnu 1986 došlo na Ukrajině k tragickému výbuchu reaktoru v Černobylské jaderné elektrárně, prvotní reakcí vlády Sovětského svazu v čele s Michailem Gorbačovem bylo utajit nehodu, případně ji zbagatelizovat. Události kolem exploze a po ní zpracovává dramatický seriál z koprodukce stanice HBO a Sky s příhodným názvem Černobyl, minisérii zhlédly miliony diváků. Sám Gorbačov v interview pro ruský rozhlas přiznal, že ji ještě neviděl, slíbil ale, že se na ni podívá.

Gorbačov tento týden poskytl rozhovor rozhlasové stanici Govorit Moskva, moderátor stočil hovor mimo jiné i na úspěšný seriál. Tehdejší sovětský vůdce Gorbačov za svůj postoj k jaderné katastrofě sklidil značnou kritiku, hlavně za to že okamžitě po explozi reaktoru nepromluvil k lidu a nevaroval je před dopadem výbuchu. Gorbačov byl rovněž obviněn z toho, že se pokusil utajit plný rozsah události.

Bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov, na snímku záběr z projevu Gorbačova ze 14. května 1986. Bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov, na snímku záběr z projevu Gorbačova ze 14. května 1986. | Profimedia.cz

„Ne, ještě jsem to neviděl. Každopádně se pokusím seriál zhlédnout,“ odpověděl Gorbačov na otázku, zda se už na sérii podíval. Jeho postavu si zahrál švédský herec David Dencik. K výbuchu černobylského reaktoru, který je dosud považován za největší jadernou tragédii na světě, došlo 26. dubna 1986, Gorbačovovi trvalo více než dva týdny, než o explozi veřejně promluvil.

Sověti se snažili utajit závažnost tragédie

Likvidátoři nehody, hasiči, kteří elektrárnu hasili, a pracovníci elektrárny umírali na nemoc z ozáření, sovětská vláda se ale tvářila, že k ničemu závažnému v Černobylu nedošlo. Od vlády nepřišlo žádné varování, jak se mají lidí v oblastech, kam se radiace rozšířila, zachovat. Teprve 14. května vystoupil Gorbačov s projevem o nehodě.

„To nejhorší je za námi,“ řekl tehdy v televizním vysílání. V tu chvíli si neštěstí vyžádalo už 31 obětí, jednalo se především o hasiče, kteří na místě zasahovali, a další likvidátory. Nicméně kvůli silné radiaci v příštích letech zemřely tisíce lidí, přesný počet mrtvých není dosud znám, spekuluje se o 4 tisících. Na následky výbuchu lidé umírají do dneška.

Video  Elektrárna v Černobylu  - Marian Balog, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...

villon ( 3. června 2019 14:38 )

Houno rozbil, samo se mu to rozpadlo pod rukama. On nikdy nechtěl zrušit říši zla. Nepřičítejte mu zásluhy, který mu vůbec nenáleží.

villon ( 3. června 2019 14:35 )

Nobelovka míru, tvl, všichni z něj byli na větvi, přitom to je pouze další z řady zločinců a křiváků Leninem počínaje. Reagan forever!!! To byl borec, a ne tyhle rusácký hoveda.

adeso ( 3. června 2019 12:13 )

jo máš pravdu tehdy svět vypadal úplně jinak, myslím dobře, teď už je to k hou--u. Slušnému člověku se strašně špatně žije pod takovým krete--m, co okupuje a vydírá skoro celý svět.

Marek Vyslouil ( 3. června 2019 11:46 )

Čtrnáct?? To nemůžete myslet vážně při tom evidentním rozsahu katastrofy!! (Kdy to ani Sověti neututlali, kvůli měřením na západě...)

Marek Vyslouil ( 3. června 2019 11:40 )

Zaplať pánbůh, že ho rozbil - nechci tam patřit. A myslíte, že všechny ty znásilněné "-istány" k nim (potažmo nám) tak nějak kulturně patří?? (A to bych rád ještě poznamenal, že nejsem nějaký "islamofob" - nemám pocit ohrožení jejich náboženstvími.)

Zobrazit celou diskusi