Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Davy lidí ucpaly Mount Everest: Nejvyšší hora světa stále roste!

/
  • Mount Everest: Nejvyšší hora světa stále roste!
    10. června 2019 ● 14:51

    Dne 29. května uplynulo 66 let od doby, kdy na »střeše světa« stanul poprvé člověk. V minulých týdnech čekalo na ucpaném hřebenu pod vrcholem Mount Everestu na výstup více než 300 horolezců! Výsledek? V důsledku vyčerpání zahynulo už 11 lidí! Letošní horolezecká sezona je tak čtvrtou nejtragičtější v historii Everestu.

  • 1.

    Kde leží nejvyšší hora světa?

    Mount Everest leží v Himálaji, v pohoří, které odděluje Indický subkontinent od Tibetské náhorní roviny. V tomto pohoří se nachází deset ze čtrnácti nejvyšších vrcholů světa. Hora leží v části pohoří Mahalangur na hranici mezi Čínou a Nepálem.

    Na Everestu jsou dlouhé fronty
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Kolik měří?

    Nepálem i Čínou je uznávaná výška Mount Everestu 8848,43 metru nad mořskou hladinou. Pohoří Himálaje stále roste díky neustálému tlačení Indické desky na Eurasijskou, v důsledku čehož se zvětšuje i nadmořská výška Mount Everestu!

    Mount Everest
    Autor: Profimedia

  • 3.

    První byl Hillary

    Jako první stanul na vrcholu nejvyšší hory světa Mount Everest 29. května 1953 Novozélanďan Edmund Hillary a nepálský Šerpa Tenzing Norgay. Jako první se na horu bez podpůrného kyslíku podařilo vystoupit 8. května 1978 Reinholdu Messnerovi a Peteru Habelerovi. Od té doby už vrchol zdolalo přes 8300 horolezců včetně nepálských nosičů.

    Šerpa Tenzing Norgay a Edmund Hillary v základním táboře po zdolání vrcholu.
    Autor: Getty Images

  • 4.

    Smrtelné nebezpečí

    Taková tlačenice by mohla být úsměvná, nebýt extrémních podmínek, které v takové nadmořské výšce panují. Kvůli dlouhému čekání jsou tak horolezci vystaveni smrtelnému nebezpečí! Mnohahodinový fyzicky náročný pobyt v podmínkách nízkého atmosférického tlaku může znamenat vážné zdravotní komplikace až smrt. Oproti jiným osmitisícovkám není výstup na Mount Everest klasickou cestou východní stěnou zas tak horolezecky obtížný. Tyto podmínky a náhlé změny počasí ale dělají z tohoto místa zónu smrti! Podle odhadů už zemřelo na Everestu kolem 300 lidí.

    Kanadský horolezec a filmař Elia Saikaly na Everestu
    Autor: Instagram

  • 5.

    Obtížné dýchání

    Největší zátěží pro horolezce je extrémně nízký tlak atmosférického vzduchu. Normální tlak přepočtený na hladinu moře je 1013,25 mbar či 760 mmHg (milimetrů rtuťového sloupce). Hodnota parciálního tlaku kyslíku PO2, rozhodujícího pro zásobování organismu kyslíkem, činí při hladině moře 159,2 mmHg (212,24 mbar), na vrcholu Mount Everestu v 8848 m ale jen 49,5 mmHg (65,99 mbar)! S rostoucí nadmořskou výškou tak tlak klesá, plíce mnohem obtížněji získávají kyslík, a lidské tělo tak reaguje mimo jiné zvýšenou dechovou frekvenci. Na úrovni moře stačí člověku dvacet, ve velkých výškách se frekvence zvyšuje až na 90 nádechů za minutu!

    Horolezec Ivo Grabmüller zdolal nejvyšší vrcholy všech světadílů. Zde na hoře Mount Everest.
    Autor: Archiv Iva Grabmüllera

  • 6.

    Britský geodet


    Hora nese od roku 1865 jméno britského geodeta George Everesta, který působil v Indii v letech 1830 až 1843. Byl zodpovědný za dokončení trigonometrického průzkumu Indie podél poledníku od jihu Indie až na sever Nepálu. Jeho následník Andrew Waugh změřil výšku vrcholu Everestu. Tibetsky se hora jmenuje Qomolangma, čínsky Čumulangma feng a nepálsky Sagarmátha.

    Sir George Everest.
    Autor: Getty Images

  • 7.

    Brrrrrr...

    Na Everestu nepanuje žádné příjemné teplo ani v nejpříznivějším období pro výstup. V nejchladnějším měsíci, v lednu, se zde teploty pohybují od minus 35 do minus 60 stupňů Celsia! V nejteplejším červnu vystoupají teploty k minus dvaceti a výše, nikdy se ale nepřehoupnou přes bod mrazu.

    Na Everestu jsou dlouhé fronty
    Autor: Profimedia

  • 8.

    Mount Everest je druhý

    Hora Mauna Kea na Havaji je vyšší než himálajský Mount Everest! Přesahuje totiž výšku deset kilometrů od své základny na mořském dně! Nad hladinou moře vyčnívá ale tato havajská hora jen 4205 metrů...

    5746705:full:true:true

  • 9.

    Zelené boty

    Kvůli extrémním podmínkám na Everestu je téměř nemožné snášet z hory těla horolezců, kteří nezvládli výstup a zemřeli. Nemluvě o těch, které pohřbily laviny, či zmizeli v průrvách. Těla zůstávají často tam, kde vydechla naposledy, a horolezci je tak při výstupech míjejí. Nejznámějším tělem na Everestu je indický horolezec Tsewang Paljor více známý jako Green Boots (zelené boty). Zemřel v roce 1996 při výstupu severovýchodní cestou. Osudnou se mu stala bouře. Horolezec se ukryl pod skalním převisem, kde umrzl.

    Nejznámějším tělem na Everestu je indický horolezec Tsewang Paljor více známý jako Green Boots (zelené boty).
    Autor: Getty Images

    Fotogalerie
    19 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy