Princezna Diana, první manželka prince Charlese (70) a matka jeho dvou synů Williama (36) a Harryho (34), zahynula v Paříži v srpnu roku 1997 společně se svým tehdejším přítelem, bohatým obchodníkem Dodim al-Fayedem (†42). Tyto dvě zamilované hrdličky se snažily uniknout bulvárním fotografům, ve velké rychlosti ale jejich auto narazilo do jednoho z pilířů mostu de l'Alma – a to jim bylo oběma osudné. Následné vyšetřování odhalilo, že jejich řidič měl v krvi nemalé množství alkoholu a antidepresiva, a byl vlastně div, že své pasažéry nezabil dřív.

Podle listu Le Monde chce teď pařížská radnice uctít památku tragicky zesnulé britské princezny Diany tím, že po ní pojmenuje náměstí v centru města, na břehu řeky Seiny, přímo nad tímto mostem. Podle francouzského periodika by tohle chvályhodné rozhodnutí měla schválit městská rada na svém zasedání v polovině června.

Není to přitom poprvé, co se o „Dianině náměstí“ uvažuje. Snahy Pařížanů, kteří k zesnulé princezně i tolik let po její smrti vzhlížejí a oceňují ji pro její charitativní činnost, však prý dříve vždy ztroskotaly kvůli nesouhlasu královské rodiny.

Na tomto náměstí mimochodem stojí takzvaný Plamen svobody, který je zmenšenou kopií pochodně Sochy svobody z New Yorku. Tento památník francouzsko-amerického přátelství se ale stal v posledních letech neoficiálním pomníkem princezny Diany a stahuje se k němu množství turistů. Pravidelně na něj upozorňují i průvodci cestovních kanceláří. Je však dost možné, že řada turistů ani netuší, že tato planoucí socha nebyla vztyčena na počest princezny, a ani s ní nemá vůbec nic společného. Jenom se zkrátka nachází na velice příhodném místě…

VIDEO: Rozkošné video z dětství princů Williama a Harryho

Video
Video se připravuje ...

Malí princové hrají na klavír. Rodiče Charles a Diana přihlížejí Youtube.com

Fotogalerie
52 fotografií