Na vině katastrofálního stavu dopravy je bezpočet uzavírek a rozkopaných ulic Brna. Největší komplikace letos postihl jihovýchod města. Zavřený je Zábrdovický most, Dornych, kolem autobusového nádraží Zvonařka se navíc jezdí místo čtyřmi pruhy pouze dvěma.

„Obě opatření hodnotíme pozitivně. Díky zákazu vjezdu aut na Táborskou jsou zpoždění nejvýše deset až 15 minut. Pokud by zákaz neplatil, byla by zpoždění podle našeho odhadu nejméně trojnásobná,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku Hana Tomaštíková. Policisté uzavírají od pondělí vjezd ráno vždy na žádost dopravního podniku ve chvíli, kdy hrozí kolaps dopravy.

Objížďky to aspoň trochu zachraňují

Kromě dotčených tramvajových linek se dlouhodobě potýkají s problémy okružní linky a linka 77, ve špičkách jsou zpoždění desítky minut. Proto se nyní vyhýbají ulici Hladíkova a linka 84 zhruba od 6 do 19 hodin jede od zastávky Škroupova přes zastávku Životského, která je náhradou za neobslouženou zastávku Tržní. Po Křenové a Masné se vrací na ulici Zvonařka.

Linka 77 jede ve směru do centra od zastávky Spáčilova po trase trolejbusu až na hlavní nádraží a obslouží zastávky Životského, Masná a Vlhká. Nejede tak po ulici Zvonařka na Úzkou. „Zpoždění těchto autobusů činilo až 45 minut. Situaci naše opatření sice neřeší, ale zpoždění se snížilo na půl hodiny,“ řekla Tomaštíková.

Dopravní podnik doufá, že od poloviny června by měl být kolem autobusového nádraží zprovozněn jeden pruh navíc, který by situaci značně ulehčil.

VIDEO: Každodenní obrázek dopravy v Brně.