Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Lhal, kňoural a odešel.“ Kalousek sepsul Babiše, ten křičel na poslance: „Jste mrtví“

Autor: simao - 
31. května 2019
13:56

O pořádně rušný pátek se Andreji Babišovi (ANO) postarala zpráva Hospodářských novin, že je údajně podle nezveřejněného auditu Evropské komise ve střetu zájmů a komise požaduje po Agrofertu vrátit dotace již od února 2017. Babiš tvrdí, že ve střetu zájmů není a Česko žádné dotace vracet nemusí. Miroslav Kalousek (TOP 09) ho vyzval ve Sněmovně k vysvětlení a na twitteru označil za „hamižného oligarchu“. „Lhal, kňoural a odešel,“ shrnul Babišův rival Kalousek následný plamenný projev premiéra, v němž Babiš na opoziční poslance udeřil: „Jste úplně mrtví.“

„Protože můžete vystoupit kdykoliv, pane premiére, dovolte mi, abych vás tedy požádal, zda byste mohl českou Sněmovnu informovat o tom, jak na tuto zprávu budete reagovat a zda jste připraven českému státu peníze, které byly Agrofertu proplaceny, vrátit,“ přerušil v pátek jednání Sněmovny o EET Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Sedí a zbaběle mlčí,“ podotkl pak na twitteru k Babišově reakci Kalousek a čílil se: „Na proplácení sociálních služeb pro ty nejpotřebnější nemáme, ale stamiliony hamižnému oligarchovi a premiérovi v jedné osobě proplácíme. Budeme tvrdě vyžadovat, aby český stát peníze po Agrofertu nekompromisně vymáhal.“

Babiš nejprve obsáhle reagoval v prohlášení, ve kterém mj. uvedl: „Jsem šokován tím, co tvrdí česká média, že Evropská komise chce vrátit dotace, které obdržela moje bývalá firma. Není to pravda! Toto je pouze předběžný návrh, který bude důkladně analyzován.“ A ve své zlobě premiér pokračoval i dál: „Žádné dotace rozhodně nebude muset Česká republika vracet. Není k tomu důvod, protože neporušuji ani české a ani evropské právní předpisy týkající se střetu zájmů.“

Předtím, než ve Sněmovně vystoupil s plamennou obhajobou, dočkal se Babiš i rychlého zastání z Hradu. „Nepotvrzené zvěsti z Bruselu a tzv. demokratické strany už panáčkují jako pudlíci. To už jsme kdysi také zažívali!“ ozval se kriticky mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Výborný: Babiš se směje do telefonu

Narážel tak i na další kritické komentáře z opozice. „Vyzýváme Andreje Babiše, aby Agrofert vrátil veškeré dotace, které od České republiky obdržel a Evropská unie mu je odmítá proplatit. Absolutně nemáme pochopení pro jakýkoliv důvod, proč by český daňový poplatník měl financovat podnikání českého multimiliardáře,“ reagoval promptně šéf STAN Vít Rakušan.

Ve Sněmovně vystoupil v pátek i předseda KDU-ČSL Marek Výborný. I on vyzval Babiše, aby se vyjádřil k „auditní zprávě, která tady skutečně bezprostředně přináší informace, že ČR bude pravděpodobně nucena vracet dotace, které byly vyplaceny holdingu Agrofert“. „Pan premiér se směje do telefonu a k té výzvě se nijak nevyjádřil,“ postěžoval si předtím, než si lidovci vzali hodinovou pauzu.

Babiš se však svého slova dožadoval. Jenže vystoupit mohl až po hodinové přestávce. Premiér zůstal během ní nejprve sedět zhruba 25 minut na svém sněmovním místě, na poradu si přivolal ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka a později i ministra Richarda Brabce (oba ANO).

Babiš: Jste mrtví, máte jen Čapí hnízdo a Agrofert

Babiš u pultíku důrazně zopakoval své argumenty, proč pro vracení dotací není důvod. A v reakci na současné dění vzkázal, že jde o „sprosté lži“.

„Prosím vás, přestaňte zase lhát, nic se vracet nebude, já chápu, že nemáte žádná témata, že zase ten Agrofert. Kdyby nebylo Agrofertu a Čapího hnízda, co byste dělali? Jste úplně mrtví, nemáte o čem mluvit, nemáte žádný program, co byste tady povídali. Čapí hnízdo. Ano, u Čapího hnízda se peníze vrátily, protože kdyby se moje bývalá firma soudila, tak by se soudila proti Schillerové a to bych jí přece nemohl udělat. Proto se to vrátilo, i když na to byl nárok a Kalousek to kontroloval taky. Devětkrát. Strašně se těším na tu schůzi, co tady navrhují komunisti - o těch privatizačních zvěrstvech, co se tady stalo za 30 let, co se tady rozkradlo miliard. A vy jenom řešíte Čapí hnízdo a Agrofert. No ten zlý Agrofert, pane Bartoš (předseda Pirátů - pozn. red), sedí v ČR a nebere si žádné dividendy, jak někteří kluci čeští, kteří sídlí v těch daňových rájích,“ uvedl Babiš během projevu. Nedlouho po něm opustil sál.

Kalousek: Babiš hraje o čas. Je to mezinárodní ostuda

„Asi mohu říci za nás za všechny, pane premiére, že jste nepřekvapil, v zásadě jsme jiné vystoupení ani nečekali. Dokážu pochopit, že hrajete o čas, ale vy sám víte, že ten čas zase nebude až tak úplně dlouhý,“ reagoval na plénu Kalousek.

Babiš se v tu chvíli omluvil do konce jednání Sněmovny z pracovních důvodů. „To chápu, my tady budeme dál pracovat pro lidi, protože si nepřejeme, aby čeští daňoví poplatníci platili stamilionové dotace hamižnému premiérovi (...) Já si za svojí ne úplně krátkou praxi nepamatuji jeden jediný případ, kdy by se nějaké členské zemi podařilo zvrátit návrh auditorů a právní služby Evropské komise na stoprocentní korekci. Pamatuji si, že se nějaké zemi podařilo usmlouvat, že ta korekce nebude padesátiprocentní, ale že bude čtyřicetiprocentní (...) Je naprostý nesmysl se domnívat, že by se to ČR podařilo,“ upozornil Kalousek, podle kterého Česko bude muset dotace vracet.

Ke stržení peněz pro Česko tak jako tak dojde, tvrdí Kalousek. „K tomu dojde ještě letos a já dopředu chci varovat českou vládu, aby neposílala žalobu Evropskému soudu, protože jednak to nemá odkladný účinek a jednak by to bylo zbytečné protahování té obrovské mezinárodní ostudy, kterou nám tady způsobil předseda vldáy ČR díky své vlastní hamižnosti a díky svým vlastním soukromým zájmům,“ dodal exministr financí a na Twitteru shrnul Babišův dnešní projev slovy: „Lhal, kňoural a odešel.“

Video  Babiš v Blesku: O střelbě v letadle, novém ministrovi, zdraví i Monice a dětech  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Chvojka: Je to problém ANO a Babiše

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka v následné debatě uvedl, že se „nejspíše, říkám nejspíše jako právník, budou vracet nějaké peníze“. „My, byť jsme součástí vládní koalice s hnutím ANO, tak nejsme slepí ani co se týče této věci,“ vzkázal.

Zúčastnil se jednání předsedů poslaneckých klubů a s řadou závěrů souhlasí. „Bod číslo 1, který ČSSD podporuje, je to, že pokud to jenom trošku jde v rámci zákona a instrukcí a nařízení EU, tak žádáme okamžité zveřejnění té zprávy, a nebo alespoň její části. Pokud to jde. nemůžu být právní analfabet, zvlášť, když jsem právník. Pokud to nejde, tak tomu rozumím,“ podotkl Chvojka.

Podezření označil za velmi konkrétní a „asi důvodná“. Podle něj je logické, aby se případně přestaly vyplácet dotace Agrofertu. „Opakujeme, je to problém hnutí ANO a Andreje Babiše, ne vlády a ČSSD,“ podotkl Chvojka. Na danou zprávu by měla reagovat vláda, přípravu dané zprávy by však měl mít na starost ministr, který nebyl nominován ANO. „Jen tehdy podle našeho názoru můžeme opět předejít různým debatám o tom, zda dané ministerstvo, které má odpovědět, není ve střetu zájmů,“ dodal Chvojka.

Hamáček očekává, že dostane text k dispozici

Předseda ČSSD Jan Hamáček k dnešním zprávám řekl: „Pokud vím, tak je to předběžné stanovisko, které bude ještě podléhat dalším vyhodnocováním (...), takže bych vyčkal na to, jak dopadne ten celý proces finálně. Pokud by se ukázalo, že byly nějaké dotace vyplaceny neoprávněně, tak pokládám za logické, že budou vráceny, nebo že budou vymáhány.“

Očekává také, že text dostane k dispozici. A pokud ví, nejde o materiál v žádném utajovaném režimu, tudíž by měl být dříve či později zveřejněn, pokud se nenajdou nějaké právní překážky. S Babišem o celé kauze bude Hamáček mluvit patrně v pondělí.

„Určitě my se uvidíme na vládě v pondělí a tam bude asi prostor (...) Tak, jak ta informace stojí, tak to není nic, co bychom v zásadě nevěděli. To, že Andrej Babiš má tuto zátěž z minulosti, jsme věděli. Věděli to i voliči, když hlasovali ve volbách. Co vnímám já jako potenciální problém, je, pokud tedy český daňový poplatník zaplatil nějaké peníze neoprávněně a budu chtít znát návrh jak pana premiéra, nebo příslušných ministrů, jak ta situace má být řešena,“ pokračoval šéf ČSSD.

Byla by případná nutnost vracet dotace důvodem pro pád vládní koalice? „Byl by to důvod pro sociální demokracii požadovat, aby ty peníze byly vráceny,“ reagoval Hamáček.

Bartoš žádá zveřejnění, Pospíšil odstoupení

Zprávu o auditu Evropské komise, která má dle Hospodářských novin pojednávat o Babišově střetu zájmů a nutnosti vrátit dotace Agrofertu nikoli od února 2018, ale podle HN nakonec již od února 2017, požaduje zveřejnit i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Požadujeme, aby jednotlivá ministerstva, která obdržela výsledky auditu, tento dokument zveřejnila, abychom nepracovali s domněnkami, ale nezpochybnitelnými fakty. Případně vše může zveřejnit sám premiér Babiš. Politici a především občané si zaslouží znát pravdu,“ apeloval na Twitteru. 

„Situace okolo střetu zájmů Andreje Babiše je bohužel pro Českou republiku mezinárodní ostudou. Premiér by měl konečně přijmout odpovědnost a podat demisi, aby nadále nepoškozoval ČR,“ vyzval Babiše europoslanec a šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, kterého ve čtvrtek Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére, označil pro změnu za „parazita“.

„Premiér Babiš by měl odstoupit i proto, že se na podzim bude v EU vyjednávat o penězích do společné zemědělské politiky a strukturálních fondů. Není možné, aby ČR vedl a vyjednával za ni člověk, který nelegálně čerpá evropské dotace,“ dodal Pospíšil.

Schillerová: Vracení dotací je mýtus

„Já vám řeknu přesně, jak to je. Zprávu jsem neviděla. V podstatě nepřišla žádná zpráva klasicky poštou tak, jak si umíte představit. Včera do systému - to je takový speciální systém, který prostě jde z Bruselu, do kterého má přístup určitý omezený okruh konkrétních jmenovaných úředníků, část jich je z ministerstva financí, část jich je z ministerstva pro místní rozvoj - tak do tohoto systému byl nahrán draft v angličtině. Zhruba, jak jsem byla informována, má ten draft 71 stran,“ uvedla dnes po jednání Sněmovny před novináři ministryně financí Schillerová.

„Je tam disclaimer (upozornění - pozn. red.), že je zatím tento text důvěrný a že slouží k seznámení předběžnému a ten studují teď příslušní experti obou těchto resortů, kteří mají ty věci na starosti. Já sama jsem tu zprávu neviděla,“ podotkla s tím, že zprávu ani vidět nepotřebuje, protože nezasahuje do práce expertů.

Další procesní postup je podle Schillerové ten, že zhruba do měsíce zpráva přijde v češtině, poté dostanou lhůtu dva měsíce k vyjádření. „My se vyjádříme a pak teprve po tom vyjádření přijde závěrečný nález auditu, takový je běžný postup,“ podotkla Schillerová.

Zdůraznila, že vláda je důvěrná, připadnou oficiální žádost o její zveřejnění zhodnotí nejprve právníci. Na dotaz, zda je možné, že Česko bude vracet dotace, Schillerová reagovala slovy: „To je strašně předběžné, ale já bych chtěla vysvětlit to vracení dotací. To je opravdu mýtus (...) Ministerstvo financí přestalo certifikovat dotace za holdingem Agrofert už na podzim loňského roku. My jsme tehdy dostali dopis, že bude probíhat audit, že se to bude šetřit, abychom přestali tyto platby certifikovat. V tuto chvíli vlastně nebyly certifikovány, nežádali jsme o jejich proplacení.“

Vox-populi ( 24. srpna 2019 11:59 )

Pane Babiš nedejte se. Odpad a žumpa bude smrdet stále. Stojíme při vás ❤️❤️❤️🍀🍀🍀🍀🍀👍👍👍👍

oltec ( 21. července 2019 06:56 )

tento ožralec se ohání těmi nejpotřebnějšími a sám je po celou dobu ve vládě okrádal je to lidský zmetek plný nenávisti věřím že na toho darebáka taky dojde

panda82 ( 19. července 2019 07:54 )

Je zajímavé že právě ti co do o. Babiše střílejí tak ho do premiérského křesla vystřelili no Kalousek s knížetem asi ne ti to prospali, ví vůbec Kalous co je Agrofert, co obnááí když ho pořád sklonuje, a co jeho padáky, kolik mu zůstalo za nehty, a kníže prozradí dotace na rybníky , prý jenom 100milionů, a teď čerpá další a kůrovce

Ten_co_to_zna ( 7. června 2019 12:46 )

Teda já sem moc nepíšu,protože je tu Mega primitivů a vlastně sem nechodím vůbec, ale co tady je blbů s vygumovanym mozkem... to se nevidí. Omlouvám se pár jedincům viz satanas atd. Hon na čarodějnice je proti honu na p. Babiše dětská hra. Tyhle lidi co se toho tady i jinde účastní bych nechtěl ani jako otroky v dolech HNUS A LIDSKÝ HNŮJ.

VeritasVincit ( 3. června 2019 20:58 )

Je zarážející,že vládě nevadí,že státní Česká televize pod patronací Bakkallo-SS TOP09 podporuje převrat proti vládě,která je zřizovatelem a používá na to peníze od všech daňových poplatníků???!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa