Lausanne je hlavním městem švýcarského kantonu Vaud, leží v západním cípu Švýcarska. S populací 146 tisíc obyvatel jde zároveň o čtvrté největší město Švýcarska. Za své sídlo si jej vybrala řada sportovních organizací, díky tomu se o městě dá mluvit jako o hlavním městě sportu.

Vaudoise aréna v Lausanne

Fanoušci i hráči se mohou těšit na MS v hokeji 2020 na zbrusu novém stadionu. Vaudoise aréna v Lausanne, kde by se měly zápasy skupiny A, ve které bude bojovat i český národní tým, by totiž měla být dostavěna jen několik měsíců před začátkem šampionátu.

První velký zápas by měl v aréně proběhnout 30. září 2019, kdy se v čerstvě dostavěné hale postaví domácí tým mužstvu Philadelphia Flyers. Asi sedm měsíců poté už se po ledě budou prohánět hráči národních týmů během mistrovství světa. Ještě předtím se stane dějištěm III. zimních olympijských her mládeže.

Hala bude mít podle informací IIHF kapacitu 9500 tisíce diváků. Půjde tak o menší stadion pro mistrovství světa. Hallenstadion v Curychu, který bude hostit boje ve skupině B, má kapacitu 11 200 diváků. Pro curyšskou halu navíc půjde dost možná o poslední velkou akci, ve městě by totiž do roku 2022 měla vyrůst nová hala.

Lausanne – hlavní město světového sportu

Lausanne je zároveň spojeno s celosvětovými akcemi. Město v první řadě od roku 1915 hostí Mezinárodní olympijský výbor, který v roce 1994 označil Lausanne za hlavní Olympijské město. Kromě něj je Lausanne sídlem Mezinárodní sportovní arbitráže a evropské pobočky Světové antidopingové agentury.

Mimo to ve městě sídlí 25 mezinárodních sportovních federací, které sdružují především různé olympijské sporty. Ve městě tak najdete nejvyšší řídící organizace sportů jako cyklistika, veslování a dalších. Kromě toho pak ve městě funguje přes 40 dalších mezinárodních sportovních organizací.

Díky této koncentraci zástupců nejrůznějších sportů ve městě vznikla Mezinárodní akademie sportovní vědy a technologie.

Historie Lausanne jde až ke starým Římanům

Lausanne může ovšem Čechům nabídnout mnohem více, než hokejové zápasy. Historie města se táhne až ke starému Římu. Prvním osídlení totiž byl římský vojenský tábor. Během následujících století měnilo město majitele.

Prvními vládci po pádu Římské říše se stali Vévodové ze Savojska a případně Biskupové z Lausanne, kteří byli věrní Svaté říši římské na území dnešního Německa. Později se město stalo útočištěm francouzských protestantů. Hlavním městem nově vznikajícího kantonu Švýcarské federace vaud se město stalo teprve během napoleonských válek.

Během let zároveň město přitahovalo řadu umělců. V roce 1922 v Lausanne například v péči psychiatra pobýval básník T. S. Eliot, který zde napsal svou nejznámější básnickou skladbu Pustá země. Kromě něj sem ve dvacátých letech minulého století jezdil i spisovatel Ernest Hemingway se svou manželkou.

Ještě před velikány literatury 20. století si místo oblíbili romantičtí básníci jako lord Byron nebo Percy Bysshe Shelley. Dalším světoznámým umělcem, který byl v Lausanne dokonce pohřben, je například klenotník Peter Carl Fabergé, autor známých Fabergého vajec.

Deset poválečných let ve městě žila i slavná francouzská návrhářka Coco Chanel. Čtyřikrát delší dobu na břehu Ženevského jezera strávil i zakladatel nábytkářského gigantu IKEA Ingvar Kamprad.

Co stojí za návštěvu

Díky dlouhé a bohaté historii se fanoušci nemusí bát, že by po zápasech neměli co jiného ve městě podniknout. Fanouškům, kteří holdují pěší turistice, se přímo nabízí výlet podél Ženevského jezera. Fanoušci horských výšlapů do pohoří Jury.

Přímo ve městě pak mohou turisté obdivovat zdejší gotickou katedrálu Panny Marie, která byla dostavěna v roce 1235. Vysvěcena byla o 40 let později papežem Řehořem X. a tehdejším biskupem z Lausanne. Její zvláštností je stále obsazená funkce hlídače, který v nočních hodinách pravidelně vyvolává čas do všech světových stran. Katedrála se navíc může pochlubit světově unikátními varhany z roku 2003, které kombinují nejčastější styly stavěných varhan.

Populární je i nábřežní oblast Ouchy, kde se lidé mohou kochat výhledy na protější břeh jezera a francouzské město Évian nebo zamířit do Olympijského parku a především Olympijského muzea. Zde se lidé mohou seznámit s historií olympijských her v antickém Řecku i jejich obnově díky snaze Pierra de Coubertina.

Kromě toho muzeum nabízí i unikátní přehlídku historických pochodní nebo medailových sad z více než stoleté historie moderních olympijských klání. Zároveň s tím se návštěvníci mohou podívat na vývoj sportovního náčiní, které se používalo v průběhu jednotlivých let.

A co by bylo Olympijské muzeum bez sportovních výkonů. Návštěvníci se tak mohou na individuálních stanicích podívat na více než 1000 klipů z her. Část muzea je pak vyhrazená tomu, aby návštěvníkům přiblížila pobyt v olympijské vesnici během her. Návštěvníci zde zároveň mohou otestovat svou hbitost, rovnováhu nebo psychické schopnosti.

Další pamětihodností je zámek Saint-Maire. Ten byl postaven mezi lety 1397 a 1425 biskupy z Lausanne a sloužil jako jejich opevněná rezidence. Původní funkci plnil až do roku 1536, kdy Lausanne dobyla armáda z Bernu.

Zajímavosti: Lausanne je nejmenší město s metrem

Ačkoli má Lausanne pouze kolem 150 tisíc obyvatel, můžete pro dopravu po městě použít metro. To má dvě linky a dohromady 30 stanic. Jako pravé metro lze ovšem označit pouze jednu linku. První a starší linku obsluhují vysokorychlostní tramvaje, které jezdí po kolejích oddělených od automobilové dopravy. Druhá linka je pak klasickým metrem. To je automatické a původně na jeho místě fungovala pozemní lanová dráha.

Ve městě sídlí i Švýcarský filmový archiv. Ten má k dispozici kino Capitole, jehož sál je s 867 místy k sezení největším kinosálem ve Švýcarsku. Zároveň ve městě najdeme i největší divadelní sál v Palais de Beaulieu. Místo, které hostilo soutěž Eurovize v roce 1989, pojme v jednu chvíli 1844 lidí.

Video
Video se připravuje ...

FAKTA MS: Finové v Bratislavě slaví po osmi letech, Češi zůstali čtvrtí iSport.tv

Fotogalerie
10 fotografií