Nemoc se u Elišky začala projevovat tím, že se jí po těle vytvářely modřiny. Protože ale hodně sportuje, dělá softball, volejbal, házenou i atletiku, nikoho z rodiny v tu chvíli nenapadlo, že je za tím nemoc. „Nebylo to nic, co by nás varovalo, že by měla jít k lékaři. Nebyla ani unavená. Došlo k tomu až ve chvíli, kdy se jí po hrudníku pod kůží objevily malé červené tečky,“ popisuje Eliščina maminka Vlaďka Munzarová.

Vyšetření potvrdilo vážný stav

„Obvodní lékařka se při pohledu na Elišku zděsila, odebrala jí krev a poslala do nemocnice do Hradce Králové. Tam potvrdili vážný stav krve. Všechny hodnoty byly snížené. Třeba krevních destiček měla jen pět tisíc a má jich být minimálně sto padesát tisíc,“ vzpomíná maminka.

Eliška dostávala podpůrné léky a transfuzi. Stav se ale po týdenní hospitalizaci nelepšil, a proto jí lékaři odebrali kostní dřeň. Ze vzorku vyloučili leukemii, což rodinu uklidnilo, jenže léčba stále nezabírala.

Špatné zprávy

Z hradeckého špitálu Eliška nakonec putovala ke specialistům do motolské nemocnice, kde jí odebrali kostní dřeň z kyčlí, zad a hrudníku. Po 14 dnech odběry opakovali a další dva týdny se čekalo na výsledky. Ty potvrdily aplastickou anémii. Úplně uzdravit může dívku jedině transplantace kostní dřeně. Vhodnými dárci bývají sourozenci. Ani jeden z jejích dvou bratrů ale nevyhovuje.

Co je aplastická anémie?

Jde o chudokrevnost, která má původ v nedostatečné tvorbě krvinek v kostní dřeni. Vede k úbytku červených a bílých krvinek, i krevních destiček. Onemocnění je vzácné, celosvětově se objevuje u dvou až šesti lidí z milionu ročně. Projevuje se únavou, krvácením z nosu, modřinami a i velmi těžkým průběhem běžných infekcí.

VIDEO: Otec nemocného Matěje: Když mi řekli, že syn má leukémii, byl to obrovský šok

Video
Video se připravuje ...

Otec nemocného Matěje: Když mi řekli, že syn má leukémii, byl to obrovský šok Blesk TV