Jaro bez největšího festivalu jihoamerické kultury v České republice, který se koná tradičně na náměstí Jiřího z Poděbrad, si leckterý Pražan snad už dnes neumí představit. Letos se koná 6. ročník. Účast je přitom rok od roku vyšší a vyšší. Jen za první den se na náměstí podle pořadatelky a předsedkyně spolku Merkádo Martiny Kaňákové protočilo 15 tisíc lidí. A to festival začínal až v 15 hodin odpoledne!

Něco do bříška, na sebe i do kuchyně

Před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně je do pátku vystaveno celkem 65 stánků, které zájemcům představují skryté, nepoznané i vyhledávané taje Jižní Ameriky. Tu podle Kaňákové reprezentuje na festivalu dnes snad už každičký stát. „Jsou tu lidé z Venezuely, Guatemaly, Panamy, Peru nebo třeba Ekvádoru,“ sdělila Blesk.cz. Mimo stánky se v centrálním prostoru lidé pod hlavním pódiem oddávají tradičním latinskoamerickým rytmům, které na živo obstarávají jihoamerické kapely.

Každý z přítomných stánků nabízí něco jiného. K dostání je grilované maso, zrovna tak jako na grilu připravené mořské plody, které připravuje například „Katka“ Santos Cruz z Kuby. „Jsou opravdu nalovené v Atlantickém oceánu,“ svěřila se Kubánka. „Ale lidé u nás mohou dostat třeba zeleninu nebo sýry dovezené ze Slovinska, nebo také českého candáta připraveného na kubánský způsob,“ dodala.

Guillermo zase přicestoval do Prahy před týdnem až z Peru – rovněž kvůli festivalu. Do Prahy prý létává často a rád už dva roky. „Snažím se tu ukázat šikovnost našeho lidu,“ sdělil. „Přivezl jsem ručně vyráběné předměty z Amazonie. Peru se v podstatě dělí na tři části, jedna je u moře, jedna je v horách, kde je zima, a ta poslední jsou pralesy a džungle. Snažím se proto ukázat od všeho trochu,“ uvedl ve španělštině. Sám sobě byl přitom nejlepší reklamou. Na hlavě totiž i přes poměrně horké počasí měl kulich z alpaky, který se nosí právě v peruánských horách.

Video
Video se připravuje ...

Latinskoamerické rytmy, nejrůznější pochutiny, koření, ovoce zelenina - a hlavně neopakovatelná atmosféra Jižní Ameriky. Takový je festival Merkádo. David Zima

„Lidem zde nabízím tradiční pokrmy z vesnice, ze které pocházím,“ prozradil Pinto, který je původem z Panamy. Rozdíl mezi jeho a ostatními jihoamerickými pokrmy je v tom, že v Panamě se tolik nesolí. Jídla tak mají přirozenější chuť, i když samozřejmě spoléhají na koření. V případě Pinta konkrétně na koriandr. Jiné stánky nabízí tradiční drinky, jinde zeleninu a koření. A nechybí samozřejmě chilli papričky, kterými byste propálili díru i do pekla. Blíže o programu a nabídce se dozvíte ZDE.

Latinská Amerika na Jiřáku
Autor: Eva Fornálová

Pomoc tetováním

Mimo stánky a živou hudbu je pak na festivalu k nepřehlédnutí velký tatérský stan. Ten zde pořadatelé zřídili v rámci happeningové akce na záchranu Amazonie. „Lidé si mohou nejen nechat udělat tetování s motivem pralesa, ale ještě mohou přispět na forrest.ink, což je společnost, která má v Ekvádoru vzdělávací a výzkumné centrum zabývající se záchranou a ochranou pralesa,“ uvedli pořadatelé.

Ochutnávka autenticity

Mezi tisíci návštěvníků byla také Kamila Valentová (25), kterou na festival přiloudil zájem o jihoamerickou kulturu. Loni totiž projela většinu zemí. „Hudba, jídlo i celková atmosféra je blízká tomu, co jsem zažila,“ uvedla. „Atmosféra na místě je samozřejmě jiná, pro Pražany je to taková pěkná ochutnávka, až bych řekla pobídka k tomu někdy se do Latinské Ameriky vypravit,“ dodala.

Kde: náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3
Kdy: 30. – 31. května, 9:00-21:00
Vstupné: volné

Fotogalerie
28 fotografií