Většina lidí si jižní Moravu spojuje s vínem a má pravdu. Víno zde hraje opravdu důležitou a neodmyslitelnou roli a místní jsou na to patřičně hrdí. A ačkoliv jižní Morava opravdu není jenom a pouze o víně, tak se s ním setkáte na mnoha místech a při různých příležitostech. Nachází se zde vinařská oblast Morava, která se skládá ze 4 vinařských podoblastí – znojemské, mikulovské, slovácké a velkopavlovické. Dohromady zaujímají zhruba 96 % registrovaných vinic v Česku a vinařství a vinohradnictví tu mají své kořeny už v dávné historii. Není se tedy opravdu čemu divit, že je tu tolik věcí spojených právě s vínem.  Nejrozšířenějšími odrůdami jsou Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Frankovka a Svatovavřinecké, ale samozřejmě tu najdeme v podstatě všechny dostupné odrůdy jak modrých, tak bílých hroznů. Určitě by bylo hříchem se při návštěvě jižní Moravy alespoň na chvíli nezastavit v nějaké vinařské obci, kterých je zde přes 300, a neochutnat něco dobrého od místních vinařů.

Kromě vína je jižní Morava také hodně bohatá na kulturu, památky a historická místa. Z celé republiky i Evropy se sem sjíždějí návštěvníci, kteří chtějí poznat něco z historie a nasát starodávnou atmosféru nespočtu hradů, zámků, památníků, kostelů, klášterů, kapliček a dalších různých pamětihodností. Jižní Morava je v podstatě rozdělena do pěti turistických oblastí – Brno a okolí, Moravský kras a okolí, Pálava a Lednicko-valtický areál, Slovácko a Znojemsko s Podyjím. Pokud bude návštěva památek vaší hlavní náplní programu, tak si rozhodně nesmíte nechat ujít Lednicko-valtický areál. Toto neuvěřitelné lichtenštejnské panství, zapsané od roku 1996 na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, patří mezi největší a nejúžasnější komplexy nejenom v Česku, ale i v celé Evropě a řadí se k vrcholným projevům romantismu. Centrem je zámek Lednice s rozlehlou zahradou, kde můžete v klidu posedět na lavičce, nebo procházkou dojít až k místnímu minaretu a Janovu hradu, napodobenině gotické hradní zříceniny. Druhou částí areálu je valtický zámek, kde se ve sklepení nachází expozice Salonu vín a ochutnat zde můžete 100 aktuálně nejlepších vín České republiky. Další důležitou zastávkou by mělo být historické město Znojmo, kde kromě rotundy svaté Kateřiny, která stojí v areálu přemyslovského hradu, můžete navštívit třeba znojemské podzemí. Systém podzemních chodeb a sklepů, který je dlouhý téměř 27 km a má až 4 patra. Nedaleko Znojma se na skále nad městem tyčí krásný barokní zámek Vranov nad Dyjí, který je vyhledávaný a oblíbený i u filmařů. Významné duchovní centrum a jedno z nejvýznamnějších poutních míst naleznete ve Velehradu, kde sídlil první velkomoravský arcibiskup sv. Metoděj a dnes se zde nachází klášter s bazilikou, kterou navštívili i papežové Pius XI. a Jan Pavel II. V Brně, hlavním městě Jihomoravského kraje a centru jižní Moravy, určitě nevynechejte proslulý Špilberk, hrad a pevnost tvořící dominantu města.

Zájemci o sport a turistiku si zde také přijdou na své. Jižní Morava je ideálním místem pro cyklisty. Skoro celá je protknuta sítí cyklostezek, které vám umožní nejenom nasbírat kilometry do pedálů, ale zároveň si udělat příjemnou zastávku na významných nebo zajímavých místech, která by jistě byla škoda vynechat. Pokud dáváte přednost před kolem chůzi, tak se můžete třeba projít po vinicích a vinohradech, kterých je zde nespočet. Milovníky přírody jistě nadchne Národní park Podyjí a CHKO Pálava. A pokud se raději chcete vykoupat, tak pláž na Vranovské přehradě nebo Vodní dílo Nové Mlýny zajistí dostatek možností ke kvalitnímu koupání. I vodáci si přijdou na své. Úseky řek Dyje a Morava jsou oblíbeným cílem ke sjíždění. Lodičkou se pro změnu v poklidu můžete projet po Baťově kanálu. Zdaleka to ale nejsou všechny sportovní možnosti ani možnosti k aktivnímu vyžití, které si zde můžete dopřát. A vždy se dá po jakémkoliv sportovním výkonu zajít někam na skleničku vína, které jako zasloužená odměna chutná snad ještě lépe.

Během roku jižní Morava hostí také nespočet společenských událostí a akcí. K nejvýznamnějším z nich patří svátky vína a to vinobraní. Nejznámější jsou Znojemské historické vinobraní a Pálavské vinobraní pořádané v září, ale už v srpnu se jako na předzvěst blížícího se vinobraní můžete těšit na slavnosti zarážení hory, které pořádá ve folklórním duchu řada vinařských obcí. Na své si přijdou i zájemci o rekonstrukce historických bitev a vojenských slavností. V městečku Slavkov u Brna, kde se odehrála slavná bitva napoleonských válek, se každý rok konají Napoleonské slavnosti s pravým vojenským ležením, ukázkami manévrů, s rekonstrukcí bitvy a za doprovodu bohatého programu, jako je jarmark, prohlídky zámku, degustace vín, a samozřejmě s ohňostrojem.

To je jen průřez celou jižní Moravou a ať už se tam vypravíte za vínem, památkami nebo přírodou, určitě nebudete litovat a strávíte tam krásné a pohodové chvíle. Sami poznáte, kolik toho jižní Morava nabízí, a stihnout vše snad ani nejde. Pro větší jistotu při volbě ubytování a dalších služeb vybírejte z certifikovaných zařízení vinařské turistiky. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb a další užitečné informace při cestě na Moravu najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz.