„Není na místě ukládat trest na samé horní hranici, tedy ve výši 12 let,“ uvedl předseda odvolacího senátu Luboš Vrba. Nevyhověl tak požadavku státní zástupkyně. Zároveň ale zamítl žádost Dostála na zmírnění trestu či typu věznice. Ponechal ho ve vězení se zvýšenou ostrahou. Mužův právní zástupce Jaroslav Jenerál po skončení jednání novinářům řekl, že zváží podání dovolání.

„Obžalovaný je osobou dosud netrestanou, a trest ve výměře devíti let je trestem značně přísným a dlouhým, na který bude dále navazovat ochranné léčení,“ uvedl soudce. Prvoinstanční soud podle něj zhodnotil případ správně a velmi pečlivě ho i odůvodnil. Jeho únorový verdikt tak odvolací senát potvrdil.

Dostál v letech 2015 a 2016 zneužíval deset holčiček v sedmi různých pražských školkách, jedenáctou pak zneužil na letním soustředění u Strakonic. Dívky před skrytou kamerou líbal, hladil, držel za hýždě a tiskl se k nim svým přirozením nebo prováděl kopulační pohyby. U tří holčiček zašel ještě dál. Dvěma ve svém pokoji na tanečním soustředění prováděl orální sex.

Se třetí dívkou chodil do restaurací, kde vystupovali jako zamilovaný pár, drželi se za ruce, líbali se a Dostál dívenku oslovoval „královno“, zatímco ona jeho „králi“. Po dobu dvou let s ní navíc prováděl různé sexuální praktiky, které ji postupně cíleně učil.

Dívce podle znalců hrozí těžká posttraumatická porucha, zároveň trpí syndromem týraného dítěte. V současné době má poruchy spánku a úzkostné stavy. Muž musí holčičce uhradit nemajetkovou újmu ve výši 500 000 korun, dalším dvěma obětem má zaplatit po 20 000.

Trest pro matku holčičky

Dostál, který se podle svých slov pokusil ve vazbě o sebevraždu léky, odmítá, že by dívky zneužíval kvůli svému uspokojení. Tvrdí, že holčičky miloval a nechtěl jim ublížit. Jeho přístup k dětem byl prý vždy citlivý a empatický. „Sám jsem byl nevyzrálý, měl jsem dětské vidění světa,“ prohlásil dnes u soudu. Dodal, že žádnou z dívek nikdy k ničemu nenutil.

Policie našla v Dostálově bytě usvědčující pornografická videa, muž se k činům doznal. Matka, která svou dceru pravidelně nechávala u Dostála přes noc, ačkoliv věděla, že je pedofil, uvedla, že se jím nechala zmanipulovat. Muž ji prý přesvědčoval, že jeho vztah s její dcerou je převážně platonický. Prvoinstanční soud potrestal ženu tříletou podmínkou za obchodování s lidmi a za ohrožování výchovy.

Podle odvolacího senátu ale závěr pražského městského soudu o tom, že matka nenese žádnou vinu na těžké újmě, kterou její dceři Dostál způsobil, není podepřen důkazy. Od určité doby věděla, že muž vodí dívku do svého bytu, kde chodí nazí, objímají se a líbají. „Přesto neučinila nic, a to za situace, kdy tam byly další a další indicie,“ prohlásil Vrba.

Fotogalerie
6 fotografií