Radní Brna totiž vybrali po letech průtahů dvě firmy, které položí dlouho toužebně očekávané koleje k největší fakultní nemocnici na Moravě a do obřího univerzitního kampusu. Lidé se tak dostanou od hlavního nádraží až do špitálu bez přesedání.

„Prodloužení tratě přinese úlevu celé lokalitě, která se rychle rozvíjí. Umožní mnohem pohodlnější cestování lidem městské hromadné dopravy,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Bude jezdit pod zemí

Více než 900 metrů dlouhá tramvajová trať z dopravního uzlu Osová se pod Mikuláškovým náměstím zanoří až devět metrů pod povrch. Na trati vzniknou dvě nové zastávky, jedna z nich přímo v tunelu.

Úsek tunelu dlouhý 600 metrů se bude stavět technologií podzemních pilotových stěn tak, aby stavba co nejméně zatěžovala lidi ze sídliště. Prodloužení tramvajové linky ke kampusu v Bohunicích postaví Firesta a Metrostav. Předběžně bude k nemocnici jezdit linka 8.

Každý den procesí na kopec

Cesta do bohunické nemocnice a univerzitního kampusu denně připomíná stěhování národů v malém. Denně se na kopci nad Brnem sjede 40 tisíc lidí. Jako by tu každý den koncertovali Rolling Stones. Nebo se sem naráz sjelo celé Znojmo. Každé ráno se tísní v našlapaných autobusech a trolejích nebo chytají nervy v dopravní zácpě.

VIDEO: Takhle se parkuje v Brně.