Loni 20. listopadu se vrátil Milan T. z restaurace. Došlo k dalšímu konfliktu, muž vykázal telefonující manželku Vladimíru na balkón a zabouchl za ní dveře. Ta zůstala v zimě kvůli zaseknuté klice. Když ji vysvobodil jeden ze synů, potkali se manželé v obývacím pokoji.

Už nevím, jaká slova mezi námi padla. Chytil jsem ji pravou rukou a stáhl k sobě. Trvalo to dvě nebo tři minuty, bránila se, pak se bezvládně sesunula,“ popsal obžalovaný tragický okamžik, kdy sevřel manželku do tzv. kravaty. Poté vytočil linku 112. Záchranáři ale mohli už jen konstatovat smrt.

Najednou jsem byl nula

Příbuzní a svědci potvrdili, že vztah manželů po 16 letech soužití začal kolabovat loni na jaře. Žena, která přišla o práci, si našla milence, manžel to těžce nesl. Ani jeden z nich však nechtěl podat návrh na rozvod jako první.

„Pořád jí něco vadilo, najednou byla ze mne v jejích očích nula, prý abych vypadl z baráku. Ve čtvrtek zmizela, vrátila se v neděli. Nechtěl jsem, aby kluci zůstávali doma jen s prarodiči. Nahromadilo se to ve mně a bouchlo,“ řekl u soudu Milan T.

Video
Video se připravuje ...

Znalkyně Marta Holanová k obžalovanému manželovi Zdeněk Matyáš

Znalkyně: Byl to afekt

Znalkyně z oboru psychologie a psychiatrie konstatovaly, že Milan T. netrpí duševní poruchou. „Muž jednal v afektu zlosti, nešlo o promyšlený čin. Citlivě vnímal situaci v rodině, dělal vše pro to, aby to dobře dopadlo. Při činu hrál roli alkohol, ale situaci nahrávala i dlouhodobost vzájemného nesouladu,“ konstatovala znalkyně Marta Holanová.

Soud argument o vraždě v afektu uznal a sáhl po trestu při spodní hranici zákonné sazby. Muž se přiznal, litoval činu, navíc nebyl nikdy trestán. Rozsudek zatím není pravomocný.