Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dívka si stěžovala na obtěžování ve škole: Místní ji za to upálili! Policie obvinila 16 lidí

Vražda dívky odstartovala rozsáhlé protesty proti násilí.
 (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
29. května 2019
17:37

Ve středu bylo v Bangladéši obviněno 16 lidí v souvislosti s vraždou dívky, která byla upálena, protože odmítla stáhnout obvinění ze sexuálního obtěžování vůči řediteli své školy. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Mezi obviněnými je i ředitel, který se podle policie přiznal, že z vazby vraždu sám nařídil. Prokuratura pro obviněné žádá trest smrti.

Osmnáctiletá Nusrat Džahan Rafiová krátce před smrtí své rodině řekla, že 6. dubna byla vylákána na střechu své islámské školy, kde ji maskovaní muži vyzvali, aby obvinění podané na policii odvolala. Když odmítla, spoutali ji, polili hořlavinou a zapálili. Zemřela v nemocnici o pět dní později v důsledku popálenin na 80 procentech těla.

Podle policie měl čin vypadat jako sebevražda, Rafiová ale byla před smrtí schopna ještě o událostech vypovídat.

Čin rozpoutal debatu o široce rozšířeném sexuálně motivovaném násilí na ženách, které je v této konzervativní muslimské zemi kvůli obavám žen ze společenského stigmatu zřídkakdy oznamováno státním orgánům. Lidé na masových demonstracích žádali trest pro pachatele. Premiérka Hasína Vadžídová slíbila rodině Rafiové, že pachatelé budou potrestáni.

Kromě ředitele bylo obviněno i několik studentů islámské školy, kde dívka studovala, a dva místní politici z vládnoucí Lidové ligy, kteří zastávali ve škole významné funkce. Zatímco 12 obviněných se k podílu na vraždě přiznalo, dvojice politiků nikoli, uvedla policie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání