Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Reakce na tragickou smrt záchranáře Michala (†43): Zdrcená rodina dostane více než 7 milionů!

Autor: chal - 
29. května 2019
15:07

Na ráno 22. března jen tak nezapomene. Simona, maminka 8leté Mařenky a o pět let mladší Rozinky, tehdy přišla o životního partnera Michala (†43). Záchranář tělem i duší zahynul při havárii výukového vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku. Zdrcená Simona ale na dcerky sama nezůstala. Na pomoc jí přispěchaly tisíce dárců a dali dohromady neuvěřitelnou částku, díky které budou mít holčičky zajištěnou hezkou budoucnost.

Ten den začal jako každý jiný. Simona ráno odvedla dcery do školy, vyvenčila psa, měla dobrou náladu. Pak si vzpomněla na Michala, svého životního partnera. Michal létal jako pilot záchranářského vrtulníku a toho rána zrovna za kniplem zaučoval zahraničního vojenského pilota. Pomáhání druhým měl v krvi. Když nelétal, sloužil u Horské služby.

Simona Michalovi napsala po deváté ráno zprávu. „Stihneš to domů do pěti?“ zeptala se. Michal neodpovídal. Vždyť přece létá, tak odpovědět nemůže, pomyslela si Simona. Její životní láska byla tou dobou už dvacet minut po smrti. Pak Simona dostala zprávu od sestry, že u Slavoňova na Náchodsku spadl vrtulník. V tu chvíli Simoně došlo, proč Michal na zprávu nereagoval.

Tragédie rodinu tvrdě zasáhla. Simona byla rázem sama na hypotéku na dům, úvěry na auto a především na výchovu dvou dcerek. „Měla jsem krizi, zůstala jsem s holčičkami sama. Říkala jsem si: jak je vychovám? Jak to dopadne?“ přiblížila Simona prvotní pocity zmaru v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Jenže záhy se ukázalo, že Simona je s holčičkami cokoliv, jen ne sama. Michalovi přátelé a kolegové z letecké společnosti DSA vypsali prostřednictvím Nadačního fondu pomoci Karla Janečka veřejnou sbírku. Její výtěžek měl zajistit, aby Simona nemusela řešit alespoň otázky existenčního rázu.

Organizátoři si dali za cíl vybrat milion a půl. Příběh tragické smrti věčně usměvavého pilota veřejnost zasáhl. Během prvních tří dnů se tak podařilo vybrat neuvěřitelnou částku 2,3 milionu korun! Po třech týdnech se na účtu sešlo 3,6 milionu a v květnu, kdy sbírka skončila, se číslo zastavilo na 4,5 milionech.

Tuto částku by měl navíc nadační fond vynásobit číslem 1,618, které označuje poměr takzvaného zlatého řezu. Vybraná částka tak bude navýšena na neuvěřitelných sedm a čtvrt milionu!

Simona takovou odezvu nečekala. „Za ten týden jsem pochopila, že jsme samy nezůstaly, je to skoro naopak,“ řekla Simona Českému rozhlasu týden po přítelově smrti. „Úplně mě to vyděsilo. Strhla se taková vlna podpory. To jsem si nikdy nemyslela, že tohle proběhne,“ řekla lehce šokovaně maminka dvou dcer. Děti jí jsou obrovskou podporou. Stejně jako 3381 dárců, kterým nebyl její osud lhostejný.

jasnovidec01 ( 31. července 2019 21:06 )

Simonu potkávám v jizerkách Janov u Jablonce/ v luxusním voze a je vysmata jak leče ,takže jí Michal asi moc nechybí ,no tak má 7 mega že ?

zlataa ( 31. května 2019 19:23 )

Zobrazit celou diskusi