Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Snadné domácí zmrzliny, které zvládne každý! Sezóna ovoce začíná!

/
  • 29. května 2019 ● 16:00

    Často se vám stává, že máte ve spíži banány, které se už vážně musí spotřebovat? Nebo třeba jahody, které by se druhý den zkazily? Co takhle zkusit si doma vyrobit zmrzlinu? 

  • 1.

    Nenáročná banánová

    Tenhle recept patří mezi ty opravdu nejméně náročné. Nepotřebujete k tomu totiž žádné speciální ingredience, a pokud máte doma hlavní složku – banány – máte skoro vyhráno, zbytek totiž v kuchyni už určitě nechybí!

     

    BUDETE POTŘEBOVAT: ◆ 300 g oloupaných nakrájených a zmražených banánů (většinou 3 banány) ◆ šťávu z 1 citronu ◆ 100 g krupicového cukru (podle sladkosti banánů) ◆ ½ lžičky vanilkového cukru ◆ 150 ml smetany ke šlehání ◆ 50 ml plnotučného mléka (použít ale můžete i kokosové nebo mandlové).

     

    POSTUP: Banány necháme oloupané a nakrájené na kolečka zmrazit. Ta pak rozmixujeme, přidáme zbytek ingrediencí a výslednou hmotu- zmrzlinu můžeme rovnou podávat! Pokud nechcete čekat, než se banány zamrazí, můžete je rozmixovat poté, co je oloupete, ale počítejte s tím, že výsledná směs se musí dát zchladit a není pak vhodná k okamžitému mlsání.

    Autor: istock.com

  • 2.

    Podle vaší chuti, třeba třešňová...

    Tenhle recept si každý může upravit podle svých chutí tak, že si zvolí ovoce, které použije. Výborná je třešňová varianta nebo můžete sáhnout i po švestkách...

     

    BUDETE POTŘEBOVAT:  ◆ 4 kelímky smetany ke šlehání ◆ 5 lžiček cukru ◆ 4 žloutky ◆ 1 lžičku medu ◆ 1 celou skořici ◆ misku čerstvých a vypeckovaných třešní (případně jiného ovoce).

     

    POSTUP: Do hrnce dáme svařit smetanu, do které jsme zamíchali cukr, med a přihodili také celou skořici. Pak do směsi rozmícháme žloutky a vyndáme skořici. Výsledek přelijeme do nádoby vhodné do mrazničky. Na úplný konec vmícháme námi zvolené čerstvé ovoce a dáme mrazit – přes noc!

    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Víte, že...

    ...pravá italská zmrzlina není vyrobena z vody, rostlinných tuků a umělých přísad, ale ze smetany a čerstvého ovoce? To se pak samozřejmě odráží na její ceně.

     

    ...zmrzlina se doporučuje při zánětech hrdla a ústní dutiny, při nechutenství a potížích s polykáním?

     

    ...sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě?

    Autor: Tatra, scom

    Další tipy na domácí zmrzlinu čtěte ZDE

Dnešní horoskopy