Málokdo ví, že Staroměstské náměstí je jediným náměstím v celé Praze, které je Národní kulturní památkou. Od roku 1990 usiluje Společnost pro obnovu mariánského sloupu, který zde stál v letech 1650 až do 3. listopadu 1918, kdy byl stržen Františkem Sauerem ze Žižkova, o znovuvztyčení přesné kopie sloupu. Jeho stržení totiž považuje za vandalismus.

Sochař Váňa na novém sloupu, který je nyní kompletně hotový, pracoval 20 let. „Je to celkem 118 tun kamene. Chybí tam ale sochy andělů, které tam původně byly, protože jsou diskutabilní pro členy husitské církve - podle nich totiž vyjadřují boj,“ uvedl Váňa. 

Ruční stavba

Jeho tým vzal ve středu dopoledne vše do svých rukou, a to doslova! Kolem desáté přivezl zábrany na Staroměstské náměstí na vozíku a ručně odstranil dlažební kostky v místě, kde dřív mariánský sloup stál. Odkryl tak cca 7 metrů čtverečních. „Původní základy mariánského sloupu byly zhruba o 50 cm níž, v úrovni tehdejší dlažby. Očistíme je, zdokumentujeme je, pak se odseparují separační vrstvy. Původní základ tu zůstane, položí se na něj geotextilie, vrstva štěrku a na tu se postaví nový základ. Na něj se potom vztyčí mariánský sloup,“ popsal Váňa.

Začátkem stavby se však dopustili přestupku, nemají totiž povolení k záboru. „Žádné povolení k záboru veřejného prostranství na Staroměstském náměstí jsme nevydávali,“ řekla Blesk.cz mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková a totéž na místě potvrdil také radní pro dopravu Prahy 1 David Skála. 

Stavební povolení k obnově mariánského sloupu nabylo právní moci 22. července 2017, sochař podle svých slov tedy musel začít se stavbou nyní. „Stavbu je třeba zahájit do dvou let od vydání povolení, jinak by propadlo,“ vysvětlil důvody guerillové akce. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana se jednoznačně jedná o nelegální stavbu. „Veškeré práce se uskutečnily načerno,“ uvedl s tím, že v září 2017 zastupitelé vydali usnesení, podle něhož nesouhlasí s obnovou sloupu, a toto usnesení je stále platné.

Rychlý konec 

Vedoucí odboru dopravy Prahy 1 Ludvík Cital potvrdil, že platné stavební povolení mají, to však neznamená, že mohou skutečně začít stavět. „Došlo k neoprávněnému záboru, užívání veřejného prostranství, došlo tady k položení základů pravděpodobně nějakého sloupu a akce nebyla z pohledu našeho úřadu povolená. Nebylo dokonce ani zažádáno o zvláštní používání komunikace,“ vysvětluje Cital a dodává, že o potřebná povolení mohou zažádat, jejich vyřízení trvá běžně zhruba měsíc.

Akce tak měla rychlý konec. Situaci na místě řešili městští strážníci, kteří zavolali i svoje státní kolegy, protože je předpoklad, že vznikla škoda vyšší než 5000 korun. „Do 18:00 máme limit, že to kamenicky musíme zadláždit,“ prozradil pro Blesk.cz sochař ultimátum. Podle Váni je jejich akce zatím klasifikovaná jako přestupek. Sochař se však nevzdává - s úřadem Prahy 1 hodlá vyřídit potřebná povolení a se stavbou znovu začít.

Video
Video se připravuje ...

Sochař Váňa s kolegy musí do šesti hodin večer vrátit náměstí do původního stavu. David Zima

O obnově sloupu se vedou bouřlivé diskuse už od 90 let. Jeho stoupenci, Společnost pro obnovu mariánského sloupu, považují vztyčení sloupu v 17. století za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné umělecké dílo, od kterého se odvíjelo barokní sochařství v Čechách. Naopak podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. Obě skupiny se chodí pravidelně přít a předkládat své petice na pražské zastupitelstvo.

Fotogalerie
19 fotografií