„Pořád to bolí. Hodně to bolí. Zcela se s tím vyrovnat nejde a asi ani nikdy nepůjde. Byla to neuvěřitelná zkouška, kterou si prošla a pořád prochází celá naše rodina. V mnohém to změnilo můj pohled na svět. V dubnu 2017 nám zemřel desetiletý syn Oliver, který trpěl vzácnou genetickou nemocí metabolismu, které se odborně říká mukopolysacharidóza typu IIIA, Sanfilippův syndrom,“ začal svou zpověď pro info.cz bývalý moderátor, nyní poslanec ANO Aleš Juchelka.

Onemocnění, kterým trpěl malý Oliver, je v České republice velmi vzácné. Od lékařů se drsnou diagnózu dozvěděl, když byly synovi čtyři roky. V roce 2017, kdy jeho rodinná tragédie vrcholila, se rozhodl kandidovat do poslanecké sněmovny.

„Já to potřebuji ještě více zpracovat, abych se mohl úplně nadechnout a jít životem dál. I díky předvolební kampani v roce 2017 a politice jsem na to neměl dostatek času a soustředění. Další členové rodiny na to čas a prostor měli, vidím u nich, že to pro ně bylo očistné. Já jsem na tom zatím oproti nim hůř,“ reflektuje na uplynulé dva roky Juchelka.

Ve zpovědi pro INFO.cz ještě přiznal, že nemůže poslouchat starší písničky, protože mu syna připomínají. „Když slyším v rádiu písničku od Hany Zagorové ‚Usnul nám, spí‘, je to pro mě šílené, musím to okamžitě vypnout, protože mám u toho asociace spojené se synem. Sedím v autě a někdy brečím,“ říká smutně poslanec. Oliver trpěl nespavostí a hyperaktivitou. Postupem času ale jeho tělo začalo slábnout a navíc mu kvůli genetické vadě chyběl enzym a to nemoc urychlovalo.

„Předloňská předvolební kampaň mi alespoň trošičku odsouvala a oddalovala myšlenky na smrt mého syna. Jinak bych se tím trápil každou minutu. Práce sice může přebít soukromé problémy, ale pořád mám ještě pocit, že jsem to neodtruchlil tak, jak jsem měl, abych se s tím vyrovnal,“ dodal ke své životní tragédii Juchelka, který se i kvůli své zkušenosti teď v politice angažuje především v rodinných tématech. 

VIDEO: STRUNC! Rozhovor s Alešem Juchelkou

Fotogalerie
19 fotografií