Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman nepřijal demisi Staňka, Babiš chce jeho odvolání, Šmarda se mu ale nezdá

Aktualizováno -
28. května 2019
23:10
Autor: ČTK, tva, vei, kal - 
28. května 2019
17:25

Antonín Staněk (ČSSD) dál zůstává ministrem kultury, prezident Miloš Zeman v úterý po schůzce na Hradě nepřijal jeho demisi, oznámil Hrad. Zeman navíc napsal dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ve kterém mu navrhl řešení celé situace. Podle vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka by měl teď Babiš navrhnout Zemanovi odvolání ministra z vlády a navrhnout ke jmenování na post ministra kultury místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. Babiš v úterý večer řekl, že odvolání Staňka Zemanovi navrhne, nominaci Šmardy ale považuje za zvláštní.

„Prezident republiky Miloš Zeman na Pražském hradě přijal ministra kultury doc. Antonína Staňka, aby mu oznámil, že se rozhodl nepřijmout jeho demisi,“ uvedl na facebooku hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Důvodem je to, že doc. Antonín Staněk odhalil na ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení a neměl by být za tato odhalení trestán tím, že na něj bude vyvoláván tlak, aby ze své funkce odešel,“ dodal.

Ovčáček navíc pak zmínil, že prezident napsal ve věci odmítnutí demise Staňka dopis premiéru Babišovi. V něm navrhuje další postup.

Staněk svůj odchod oznámil po kritice za odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Ministrův konec požadovalo několik petic, otevřených dopisů i opozice. Staněk uvedl, že svou rezignací vyhověl výzvě předsedy ČSSD Jana Hamáčka.

Hamáček chce ve vládě místopředsedu Šmardu

Šéf ČSSD Hamáček, který byl na Hradě už minulý týden, podle informací Blesk Zpráv požádá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby Zemanovi navrhl odvolání Staňka. A místo něj jmenoval místopředsedu ČSSD a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu.

„Já požádám premiéra, aby ústavním postupem navrhl odvolání ministra kultury,“ řekl šéf ČSSD po oznámení z Hradu. Je přesvědčen o tom, že ústava v takovém případě hovoří jasně. „Říká, že prezident republiky na návrh předsedy vlády odvolá ministra. Premiér již řekl, že je připraven takto postupovat, jsem přesvědčen, že prezident bude také postupovat podle ústavy,“ dodal.

Šmardu vybral kvůli tomu, že je zkušený komunální politik s důvěrou svých voličů. „Je to člen vedení strany a jsem přesvědčen, že je schopen naplnit očekávání, která od resortu kultury mám,“ vysvětlil Hamáček. Zemana se svým návrhem seznámil už dříve.

Premiér Babiš v úterý před odletem do Bruselu řekl, že Hamáček mu jméno Staňkova nástupce ještě nesdělil. Dříve uvedl, že je připraven navrhnout Staňkovo odvolání, pokud by prezident váhal jeho demisi přijmout. Dnes uvedl, že bude postupovat podle Hamáčkova přání, protože místo ministra kultury je sociální demokracie. Po neformální večeři v Bruselu zmínil, že požádá Zemana o Staňkovo odvolání.

Babiš však chce s předsedou koaliční ČSSD ještě mluvit o nominaci Šmardy jako Staňkova nástupce. „Dozvěděl jsem se o té nominaci, kterou tedy považuji za zvláštní. Musím si přečíst koaliční smlouvu, co tam máme k nominaci ministrů z hlediska jejich odbornosti,“ řekl Babiš. „V této chvíli ani neznám životopis (Šmardy), jaké má předpoklady, aby vykonával tuto funkci. Ministerstvo kultury je specifický resort. Jde o to, aby ten kandidát funkci zvládl,“ doplnil. Kdy bude s Hamáčkem jednat, Babiš zatím neuvedl. Nominaci Šmardy kritizovali i někteří zástupci opozičních stran.

Záležitost kolem Staňkova odchodu z vlády Zeman na Žofínském fóru označil za jeden z důvodů pro neúspěch ČSSD ve víkendových volbách do Evropského parlamentu. Strana v nich nezískala ani jedno místo europoslance, dosud přitom měla v europarlamentu čtyři zástupce.

Staňka ve vládě podrželi komunisté

„Sdělil jsem mu názor svůj a klubu KSČM o případné rezignaci pana ministra Staňka a pan prezident mi řekl, že názor si udělá až po jednání s panem ministrem,“ řekl novinářům Filip po schůzce se Zemanem.

Důvodem pro setrvání Staňka v čele ministerstva je podle Filipa mimo jiné to, že v případě kritizovaného odvolání Jiřího Fajta z funkce ředitele Národní galerie Praha postupoval správně. Kontrolní zjištění k tomu Staňka opravňovalo, míní šéf komunistů. „Myslím, že pan ministr udělal správný krok, protože si nemyslím, že někdo je beztrestný ve chvíli, kdy zneužívá svou funkci,“ dodal Filip.

trugoY ( 22. června 2019 15:02 )

:Pane Babiš a Zemane!
Velmi vás prosíme vytrvejte a nedejte se těm špinam co pořádají zmanipulovane demonstrace z Vaclavaku a tomu odpadu co to tam vede a ječí do tupych hlav lži a nesmyslné intriky. Stoupli jste pár gaunerum na kuří oko, tak nemohou krást jako desetiletí před tím, udělají maximum intrik aby vás zničili! Jste nejlepší politici po roce 1989.!!!!!!!! Národ čestných a pracujících lidi stojí za vama a vždy bude!

petr12 ( 29. května 2019 10:46 )

Babiš neser lidi zloděj je zloděj at je to Fajt nebo Ráth proč vám určuje kdo bude ministr špína,­svoloč­,saj­rajt náměstí.proč nezjebeš Hamáčka co dělá policie už je podaný trestný oznámení na Fajta­.Žum­pa,ka­várna,­slunič­káři,­ulice špíny prahy vládne nebo ANO ser na tu pakáž a nech Stanka na pokoji!!!

PPP150W ( 29. května 2019 09:04 )

Která kontrola a proč není podáno trestní oznámení? Na Babiše taky odhalili zlodějiny, to vám neva?

cepp ( 29. května 2019 08:32 )

Staněk je odvoláván hlavně z důvodů politických chyb a vedení rezortu. Kauza odvolání Fajta byla pouze poslední kapkou kdy se choval jak slon v porcelánu.
Budeme tedy mít opět střet a ping pong Zeman, Babiš, Hamáček. Odvolám - neodvolám, jmenuji - nejmenuji a podobné Hradní hrátky.
PS: Šmarda se zdá jako férový chlap s politickou zkušeností.

franta54 ( 29. května 2019 07:02 )

Až se zbavyme Zemana tak bude hej tento neomaleny zapschli a pomstichtivy stařec má sedět doma krmit holuby, nepamatuji, nic co by pro Č. R. něco významného udělal krom istud

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa