Pro kokain měl podle žaloby letět poprvé s prostitutkou Danielou V. (40) na Kostariku. Ta drogu měla polykat a následně vyloučit při zpáteční cestě v Londýně. Tam měli kokain převzít další dva Češi a prodávat ho.

Podruhé jela Daniela do Kolumbie už sama a v Londýně ji zatkla policie, v batohu měla 2,5 kilogramu kokainu.

„Nebylo prokázáno, že by obchod organizoval obžalovaný. Chyběly důkazy a anglická strana s námi při shromažďování důkazů nespolupracovala,“ sdělil soudce Krajského soudu v Ostravě Ondřej Běčák.

Romana tak odsoudil na rok a měsíc za prodej pervitinu v tuzemsku. Trest už si odseděl ve vazební věznici, a tak je volný. On i žalobce si nechali osmidenní lhůtu pro případné odvolání proti rozsudku.

Smutný žalobce

Ze soudní síně odcházel Roman, který se stal opět ostravským taxikářem, viditelně spokojený. „Ne, nebudeme verdikt soudu komentovat,“ sdělil za něj jeho obhájce Jiří Kania. I na něm ale bylo znát, že se s rozsudkem ztotožňuje.

O mnoho méně vesele už se ale tvářil žalobce Michal Togner. „Obžalovaný byl uznán vinným jen z části. Mezinárodní pomoc se Spojeným královstvím byla mimořádně komplikovaná, v mnoha směrech také prakticky nemožná. Někdy prostě vědět nestačí,“ uvedl.

Potrestali jen pašeračku

Původně přitom hrozilo Romanovi až 18 let. „Máme za to, že se skutek z velké části stal, nicméně přímé důkazy absentují. Ani nepřímé důkazy proto neumožnily obžalovaného odsoudit,“ konstatoval soudce Běčák.

Kupovat několik kilo drogy od dealerky Daniely měli pak Nikola H. (32) a její kumpán Dominik H. (35), kteří měli být kdesi ve Velké Británii.

Tamní policii to zjevně nezajímá. Nejvyšší trest tak v této kauze dostala pašeračka Daniela, v Británii jí „napařili“ pět let a 10 měsíců.