„S předáním souhlasím. Chci do Maďarska, mám tam rodinu,“ prohlásil u soudu osmatřicetiletý Čaba D. Podle právního zástupce Blenda Rajiho je jeho klient smířen s tím, že bude v Maďarsku čelit trestnímu stíhání pro vraždu. Čaba D. podle tamějších policistů loni v noci z 19. na 20. září střelil do hlavy muže za parkovištěm u nákupního centra v Budapešti.

„Nezjistili jsme žádné okolnosti, které by předání bránily,“ prohlásil předseda senátu Jaroslav Cihlář. Muž se následně vzdal práva podat stížnost. Se žádostí Srbska o vydání však zásadně nesouhlasí. „Má k tomu své důvody, které však nebudu rozebírat,“ řekl po skončení jednání novinářům Raji. Srbsko chce stíhat Čabu D. pro další vraždu. Média v lednu zveřejnila videozáznam z bělehradského předměstí, kde vystoupil za bílého dne z auta muž, zastřelil vedle stojícího člověka, znovu nasedl a odjel. Tímto mužem byl údajně právě Čaba D.

Evropský zatykač na něj vydalo původně také Nizozemí, i tento zatýkací rozkaz souvisel s vraždou spáchanou střelnou zbraní. Následně ho však stáhlo a souhlasilo s předáním případu maďarským orgánům.

Osmatřicetiletý cizinec dorazil dnes k soudu ve výborné náladě. „I love Czech!“ zvolal na přítomné novináře. Na jednání ho doprovodila maskovaná a ozbrojená eskorta vězeňské služby. Také ve vazební věznici má Dér podle Rajiho zpřísněný režim a nesmí se stýkat s dalšími vězni.

Policisté ze speciálního útvaru cíleného pátrání společně se středočeskou zásahovou jednotkou Čabu D. dopadli 1. března, a to v žižkovském hotelu Amadeus. Muž měl u sebe padělané doklady, dvě střelné zbraně, tlumič a munici. Od svého zadržení je zločinec ve vazbě. Podle policie používal maskovací prostředky, aby změnil svůj vzhled. Cizinec dnes označil zásah české policie za velmi profesionální, policisty pochválil.

Video
Video se připravuje ...

38letého muže zadrželi policisté v Praze na Žižkově. Policie České republiky

Fotogalerie
7 fotografií