Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Prachy nespravedlivě rozdělíme.“ Hnutí youtuberky vydělalo milion a trollit chce dál

Autor: jko, simao - 
28. května 2019
11:01

Vyhráli volební jackpot. Recesistické uskupení ANO, vytrollíme europarlament, jehož existence zaujala i samotného premiéra Andreje Babiše (ANO), získá za svůj volební výsledek přes milion korun. A volební lídryně youtuberka Sejroška hlásí, že část peněz půjde na chod hnutí a část si kandidáti nespravedlivě rozdělí. Kolik peněz z eurovoleb získají další strany a hnutí?

Do Bruselu se sice recesistická strana Ano, vytrollíme europarlament nedostala, zkrátka ale nepřijde. Se ziskem 1,56 % hlasů jí totiž náleží peníze od státu na financování kampaně (stejně jako každé straně či hnutí, které překročí jedno procento). A nejde o nějaké drobné, ale rovnou o 1,1 milionu korun.

„Já chápu, že twitterová bublina sní o tom, aby se všichni spojili proti Babišovi,“ hřímal po volbách ve štábu ANO Andrej Babiš, aby o chvilku později přidal postřeh: „Byla tam šestka, ANO, vytrollíme a oni získali 1,56 procenta.“

Lídryně Sejroška se raduje

Volební trolly vedla do voleb Lucie Schejbalová (31), známá jako youtuberka Sejroška. Hnutí získalo celkem 37 046 hlasů. Sejroška pak coby lídr 3433 přednostních hlasů, druhý skončil Tomáš Sus (31) s 1301 hlasy.

Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny nikdo nebude kontrolovat, na co hnutí korunky použije. Může se tak stát, že si každý z devíti kandidátů uzme z koláče »svých« cca 122 tisíc a použije je, na co bude chtít. Rozpustit se ale trollové jen tak nemůžou, to je běh na dlouhou trať. „A co prachy? Něco dáme na chod hnutí a zbytek nespravedlivě rozdělíme mezi funkcionáře,“ prozradila Sejroška na videu pro Reflex.

Eurovolby 2019: Přehled peněz, které získají strany za hlasy. Eurovolby 2019: Přehled peněz, které získají strany za hlasy. | Infografika Blesku

Předseda: Máme silná témata

Ona a její kolegové například navrhovali zavedení potravin třetí kvality pro Slováky a Maďary, dotace na okurkový salát či povinné oblečení na určité dny v Bruselu. Každé pondělí by tak europoslanci podle nich měli nosit růžový župan a žluté papuče.

„Samozřejmě se jedná o program, který byl komplexně propracován, témata v něm jsou silná. Já jsem přesvědčen, že 37 tisíc lidí řeklo, že chce dotace na okurkový salát, šimering (lesk - pozn. red.) do každé rodiny a další věci, které tam máme,“ řekl pro iRozhlas předseda hnutí Jiří Kyjovský, který upozorňuje, že předpokládali zisk osmi mandátů (vítězné ANO dostalo šest).

Trolla do každé obce

Nyní má recesistické hnutí další politické cíle. „Před volbami se objevila tvrzení, že jsme partaj na jedno použití. To vůbec není pravda a my to všem dokážeme. Chceme, aby každá obec v České republice měla v zastupitelstvu trolla,“ podotkl. V krajských volbách proto chtějí kandidovat ve všech 14 krajích.

Odmítá přitom, že by název obsahující zkratku Babišova hnutí byl kalkul. „My to od začátku odmítáme. Původně jsme se chtěli jmenovat pouze Vytrollíme europarlament, ale lidé na sociálních sítích tomu nevěřili. Ptali se: Jako fakt? Tak jsme si dali ANO, vytrollíme europarlament,“ dodal pro Český rozhlas.

Video  Politolog Jelínek: ANO eurovolby vyhrálo, ale s vráskami na čele. S poraženou ČSSD jsou si souzeny.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

petr12 ( 29. května 2019 11:31 )

i taková ošklivá pí.a má místo v politické špíně,­humu­su,saj­rajtu náměstí Prahy s prežáku se stávají jeblé nechutné ovce,stoka,sajrajt uvidíte ve volbách.

strejda777 ( 28. května 2019 17:28 )

Tak nevím, četba ti moc nejde.....tak ještě jednou...ANO získalo nejvíce hlasů zve všech politických stran. Nevyhrálo, le jako jedna ze stran má nejvyšší počet hlasů!!!!ODS má méně, Piráti mají méně KDČSL má méně. ANO má nejvíce! Kapišto?

jajas ( 28. května 2019 17:13 )

Já to chápu! Vždyť Pražáci byli, jsou a vždycky budou úplně mimo mísu!

1pravda1 ( 28. května 2019 16:59 )

Fakt nechápu, že Praha volí sebranku Nečasovy vlády - ODS-TOP-STAN a ještě k tomu přidali smažky a udavače Piráty..... ANO vyhrálo v Brně, Ostravě a ve všech krajích...

Muj_nazor ( 28. května 2019 16:32 )

Jentakjen jsi debil po matce nebo po pedofilovi fotrovi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa